Rozpływający się w ustach i niemalże kremowy ryż na mleku, który zrobić można bardzo łatwo w domu. Podać można go z masłem i cynamonem, jabłkami, gruszkami lub jak u mnie z truskawkami.
Ja z moją nietolerancją na laktozę unikam puddingu sklepowego. Czasami nachodzą mnie “smaki” na taki pudding ale wtedy właśnie robię go sama domowym sposobem. Mi osobiście pudding najlepiej smakuje podany na zimno z dodatkiem owoców.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pudding ryżowy.
- 10 dkg ryżu jaśminowego
- szczypta soli
- 700 ml mleka (u mnie bez laktozy)
- 3 łyżki cukru (u mnie brązowy jasny)
- 3-4 kropelki ekstraktu waniliowego
- 1 jajko
Frużelina truskawkowa:
- 35 dkg truskawek (u mnie mrożone)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki soku pomarańczowego
Jak zrobić pudding ryżowy z truskawkami.
Do miseczki wsypać ryż, zalać zimną wodą i odstawić na 20 minut. Po 20-u minutach odlać wodę, wlać nową i przepłukać w niej ryż.
Do garnka wlać mleko, wsypać sól. Zagotować. Kiedy mleko zaczyna się gotować wsypać ryż. Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż ryż zmięknie.
W misce wymieszać jajko, cukier i ekstrakt waniliowy. Dodać 2 łyżki ryżu z garnka, wymieszać. Dodać kolejno dwa razy po 2 łyżki ryżu z garnka. Masę z miseczki wlać do gotującego się ryżu w garnku. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia, nie gotować. Ryż przykryć folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia.
Frużelina truskawkowa: truskawki, sok pomarańczowy oraz cukier włożyć do garnka. Zagotować i gotować na małym ogniu przez 15 minut. W kubku wymieszać wodę z mąką ziemniaczaną. Zalać truskawki w garnku. Zagotować ponownie i trzymać na ogniu przez minutę. Wystudzić.
Pudding podawać na zimno polany truskawkami.
Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc pudding ryżowy.
Ryż z mlekiem gotowałam w sumie przez 25 minut. Ugotowany ryż przykrywam zawsze folią spożywczą aby nie doprowadzić do powstania skórki na ryżu.
Lubisz desery na zimno? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Eton mess.
Dawno zapomniany deser, chętnie do niego powrócimy przy wykorzystaniu tego przepisu 🙂