Bezglutenowe pankejki z truskawkami
|||||

Pankejki z mąki bananowej z truskawkami

Bezglutenowe pankejki na mące bananowej z dodatkiem truskawek, to danie które sprawdza się podane na śniadanie, deser oraz kolację. Podstawą ciasta, z którego powstają te pyszne pankejki jest zielona mąka bananowa. Mąkę tę łączę z mlekiem, jajkiem oraz owocami, w tym wypadku truskawkami, a następnie smażę ciasto na odrobinie tłuszczu. Mąka bananowa powstaje z zielonych bananów, a jej głównym atutem jest to, iż nie zawiera glutenu. Osobiście, nie sięgam po nią zbyt często, głównie dlatego, iż na ogół używam innych mąk bezglutenowych, takich jak mąka ryżowa bądź gryczana. Jeśli jednak mam ją akurat w domu to najczęściej wykorzystuję ją do przygotowania wszelakiego rodzaju placków i placuszków. Zachęcam Was do wypróbowania poniższego przepisu na pankejki z mąki bananowej z truskawkami i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Bezglutenowe pankejki z truskawkami
Pankejki

Składniki na pankejki z mąki bananowej z truskawkami.

  • 250 g zielonej mąki bananowej
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 jajka rozmiar „M”
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 ml mleka
  • 200 g truskawek
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Jak zrobić pankejki z mąki bananowej z truskawkami.

Do miski włożyć jajka, mleko oraz cukier. Ubijać przez 2-3 minuty, po czym dodać przesianą przez sitko mąkę bananową oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Do ciasta pankejkowego dodać pokrojone na duże kawałki truskawki.

Dużą patelnię do smażenia przesmarować olejem, rozgrzać i kiedy gorąca wykładać ciasto pankejkowe. Z ciasta formować średniej wielkości pankejki, które smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Usmażone pankejki z mąki bananowej z truskawkami wyłożyć na talerz i lekko posypać cukrem pudrem.

Bezglutenowe pankejki z truskawkami
Pankejki

Warto wiedzieć robiąc pankejki z mąki bananowej z truskawkami.

Moje pankejki smażę zazwyczaj na średnim ogniu przez 6 minut. Na patelnię nie wlewam dużej ilości oleju, a jedynie lekko ją nim smaruję. Olej zastąpić można masłem klarowanym. Pankejki usmażyć można również na patelni z nieprzywierającym dnem.

Lubisz placuszki z owocami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Racuchy z jabłkami.

Bezglutenowe pankejki z truskawkami
Pankejki
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Pankejki z mąki bananowej z truskawkami
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *