Tłusty Czwartek to taki dzień raz w roku, kiedy dieta schodzi na drugi plan a na pierwszy plan wychodzą pączki, faworki czy oponki. Dobrze, że Tłusty Czwartek jest tylko raz w roku, ponieważ gdyby było inaczej nie jeden z nas przybrałby znacznie na wadze.
Oczywiście pączki, oponki czy inne smakołyki piec możemy w dowolnym momencie w ciągu roku, kiedy tylko mamy na nie ochotę. Mnóstwo jednak osób przed Tłustym Czwartkiem właśnie odkopuje przepisy na te słodkie rarytasy i tylko i wyłącznie w Tłusty Czwartek je przygotowuje.
Osobiście oponki serowe robię kilka razy w trakcie roku, nie tylko w tym jednym wyjątkowym dla nich dniu. Tłusty Czwartek jest jednak zawsze dla mnie idealną okazją na powtórzenie przepisu na oponki i zrobienie po raz kolejny tych serowych słodkości. Poniżej zostawiam wam przepis na oponki serowe i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na oponki.
- 250 g sera białego mielonego
- 250 g mąki pszennej + ekstra do podsypania
- 10 g octu (1 łyżka)
- 12 g sody oczyszczonej (1 pełna łyżeczka)
- 2 żółtka
- 100 g kwaśnej śmietany
- 40 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
- olej słonecznikowy do smażenia

Jak zrobić oponki serowe.
Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier puder, dodać kwaśną śmietanę, ser biały, ekstrakt waniliowy, żółtka, ocet oraz sodę. Wyrabiać przez około 6 minut, do bardzo dokładnego połączenia się wszystkich składników. Ciasto wyłożyć na blat kuchenny, chwilkę jeszcze wyrabiać po czym uformować w kulkę, przykryć miską i odstawić na 10 minut.
Następnie lekko podsypane mąką ciasto rozwałkować na grubość 0.8 – 1 centymetra. Z ciasta wycinać duże koła o średnicy 7,5 centymetra, w których to kołach po ich środku wycinać małe kółka o średnicy 3,5 centymetra. Skrawki ciasta, które zostają po wycięciu kółek zarobić w kulę, rozwałkować i także z niej formować oponki.
Do garnka wlać sporą ilość oleju, rozgrzać i kiedy gorący zmniejszyć ogień na średni. Na gorący olej wkładać oponki, które smażyć na złoty kolor z obu stron (temperatura 170 – 175 stopni Celsjusza), przez około 1,5 – 2 minuty łącznie. Usmażone oponki wykładać na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem. Wystudzone oponki dokładnie oprószyć cukrem pudrem.

Warto wiedzieć robiąc oponki.
Bardzo ważne jest aby ser, którego użyjecie do oponek był albo mielony albo dobrze roztarty widelcem. Taki ser szybciej połączy się ze pozostałymi składnikami a w usmażonych oponkach nie będzie grudek.
Ekstrakt waniliowy zastąpić możecie cukrem waniliowym.
Smażcie oponki na średniej wielkości ogniu z tendencją do małego. Ważne jest aby oponki nie spaliły się z zewnątrz a fajnie nam wyrosły i upiekły się w środku.
Lubisz słodkości na Tłusty Czwartek? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Faworki drożdżowe.


Dodaj komentarz