Szybka przekąska w 10 minut czyli roladki z szynki szwarcwaldzkiej z mango i mozzarellą to idealny wybór na niezapowiedzianych gości. Ta efektowna i łatwa przystawka bez pieczenia świetnie sprawdzi się na przyjęciach, jako lekki lunch lub smaczna kolacja.
Bazą tych roladek jest szynka szwarcwaldzka, soczyste mango, delikatna mozzarella oraz świeża rukola. Całość dopełnia gęsty sos balsamiczny i chrupiące pistacje, które dodają smaku i efektownego wyglądu. Połączenie słodkiego mango ze słoną szynką i kremowym serem sprawia, że roladki zachwycają każdym kęsem.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na roladki z szynki, mango i mozzarelli.
- garść sałaty rukoli
- 80-100 g mango
- 100 g mozzarelli
- 100 g szynki szwarcwaldzkiej
- 1 łyżka sosu balsamicznego
- 1 łyżka siekanych pistacji

Jak zrobić roladki z szynki, mango i mozzarelli.
Na dużej desce ułożyć plastry szynki w pionowej linii, tak aby delikatnie na siebie zachodziły. Wzdłuż jednego z boków ułożyć cienką warstwę rukoli, następnie paski mango i mozzarelli. Zwinąć wszystko w zwartą roladę, a następnie pokroić ją na kawałki o szerokości 3-4 centymetra.
Wierzch każdej roladki posmarować kremowym sosem balsamicznym i posypać posiekanymi pistacjami. Gotowe przekąski ułożyć na talerzyku i przechowywać w lodówce do momentu podania.

Warto wiedzieć robiąc roladki z szynki, mango i mozzarelli.
Mango kroimy na paseczki grubości około 1 centymetr każdy. Mozzarellę z kolei kroimy na paski o grubości 1-2 centymetra.
Szerokość roladek po pokrojeniu zależy od nas, ale 3-4 centymetry to według mnie dobra wielkość.
Szynkę szwarcwaldzką zastąpić można prosciutto.
Lubisz dania z mozzarellą? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Smażoną mozzarellę.


Dodaj komentarz