Bułki pszenne z oliwkami zielonymi oraz czarnymi, to przepis na domowe pieczywo, które smakuje pysznie podane na śniadanie, na kolację oraz jako przekąska. Te bułki są super jako baza kanapek a jednocześnie podane same jako dodatek, na przykład do zup czy przystawek. Przygotowanie bułek pszennych z oliwkami zaczynamy od zaczynu, czyli połączenia letniej wody, drożdży, cukru a także kilku łyżek mąki, wymieszaniu całości i odstawieniu do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy ciasto i je również odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto formujemy w bułki, które również muszą wyrosnąć i kiedy gotowe lekko je nacinamy i pieczemy w wysokiej temperaturze. Upieczone i lekko wystudzone bułki są najsmaczniejsze kiedy świeże, czyli tego samego dnia, w którym je pieczemy. Ja uwielbiam te bułki posmarowane masłem lub ulubioną pastą kanapkową. Zachęcam was do sięgnięcia po przepis na bułki pszenne z oliwkami i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na bułki pszenne z oliwkami.
- 500 g mąki pszennej chlebowej + odrobina do podsypania
- 10 g soli
- 7 g drożdży instant
- 340 g letniej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru kryształu
- 50 g zielonych oliwek
- 50 g czarnych oliwek

Jak zrobić bułki pszenne z oliwkami.
Do miski miksera planetarnego wsypujemy drożdże instant, cukier kryształ, wlewamy letnią wodę i wsypujemy cztery łyżki mąki pszennej chlebowej. Mieszamy, po czym odstawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy pozostałą mąkę, wlewamy oliwę z oliwek a także wsypujemy sól. Wyrabiamy ciasto przy pomocy nakładki hak, przez około 5-6 minut. Kolejno, dodajemy pokrojone na plasterki zielone oraz czarne oliwki i wyrabiamy jeszcze przez minutę. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny w temperaturze pokojowej – ciasto powinno dość sporo wyrosnąć.
Wyrośnięte ciasto wykładamy z miski na blat kuchenny, lekko podsypujemy mąką i wyrabiamy przez moment. Ciasto dzielimy na 8 części, po czym każdą z nich formujemy w kulkę. Kulki ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ścierką kuchenną i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Każdą z wyrośniętych bułek delikatnie nacinamy i kiedy gotowe wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 205 stopni Celsjusza na 22 minuty. Upieczone bułki pszenne po wyjęciu z piekarnika wykładamy na metalową kratkę i odstawiamy do wystygnięcia.

Warto wiedzieć robiąc bułki pszenne z oliwkami.
Wszystkie składniki wykorzystane do przygotowania ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową poza wodą, która powinna być letnia.
Aby bułki miały chrupiącą skórkę wystarczy do piekarnika, w którym pieczone są bułki, wstawić naczynie wypełnione wrzącą wodą. Naczynie wstawiamy na najniższą półkę piekarnika.
Lubisz dania z oliwkami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sos puttanesca.


Dodaj komentarz