Jak się okazuje serwowanie zupy w chlebku jest popularne nie tylko w Polsce. Z takim samym sposobem podawania zup spotkałam się także na Węgrzech. Do tej pory udało mi się zasmakować zaserwowaną w taki sposób zupę fasolową oraz zupę mięsną. Ja w domu w chlebku podaję żurek, zupę z soczewicy oraz bigos. Jako, iż niedługo będzie Wielkanoc chcę Was zachęcić do upieczenia domowego chlebka, w którym podać można żurek ale i nie tylko. Jak już wspomniałam wyżej w tym chlebku podać można również inne zupy.
Przygotowanie chlebka do żurku zaczynam od przygotowania ciasta. Ciasto, z którego piekę mój chlebek jest ciastem na drożdżach. Najczęściej decyduję się na ten rodzaj ciasta, gdyż nie zawsze mam w domu zakwas do pieczywa, natomiast mrożone czy suche drożdże zawsze się znajdą. Dodatkowo, chlebek na drożdżach jest szybszy do przygotowania, aniżeli chlebek na zakwasie, co pozwala mi na zaoszczędzenie odrobiny czasu. Poza drożdżami w tym cieście drożdżowym znaleźć można podstawowe tylko składniki takie jak mąka, olej, sól, cukier oraz woda.
Po połączeniu składników, ich wyrobieniu i wyrośnięciu ciasta, formuję z niego duże kulki, które po wyrośnięciu smaruję jajkiem i piekę w dobrze nagrzanym piekarniku. Czas pieczenia chlebków to około 40 minut, jednak jeśli ktoś lubi dobrze przypieczoną skórkę to można je potrzymać w piekarniku nieco dłużej. Po upieczeniu chlebki do żurku studzę i kiedy są już zimne odkrawam górę oraz wydłubuję miękką część chleba jak najbliżej skórki. Odkrojoną górną warstwę wykorzystuję później jako pokrywkę do zamknięcia chlebków z zupą. Bardzo często przed wlaniem do chlebków zupy podpiekam je jeszcze przez chwilę w piekarniku. Podpieczenie sprawia, iż skórka staje się jeszcze bardziej chrupiąca, a pieczywo w momencie podawania w nim zupy jest ciepłe. Zapraszam po poniższy przepis na chlebek do żurku i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na chlebek do żurku.
- 45 dkg mąki pszennej
- 1 łyżka cukru kryształu
- 2 dkg świeżych drożdży
- 1 łyżka oleju
- 270 ml letniej wody
- 1 i 1/4 łyżeczka soli
- 1 jajko do posmarowania chlebków
Jak zrobić chlebek do żurku.
Do miseczki wlać letnią wodę, dodać drożdże, cukier i 5 dkg mąki. Dokładnie wymieszać, po czym odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Do dużej miski przesiać pozostałą mąkę, do której dodać sól, olej, oraz wyrośnięte drożdże. Wszystkie składniki dokładnie połączyć ze sobą, zarobić ciasto, które wyrabiać przez 6-7 minut. Kiedy ciasto jest już wyrobione, miseczkę przykryć ściereczką i odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat kuchenny, lekko odgazować uderzając ciastem kilka razy o blat, po czym podzielić je na 3 części. Z każdej z części oderwać mały kawałek ciasta i uformować go w kulkę. Następnie, każdą część ciasta uformować w dużą kulkę, a na jej górze położyć małą kulkę. Chlebki ułożyć na blasze do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Wyrośnięte chlebki przesmarować roztrzepanym widelcem jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 35-40 minut.

Warto wiedzieć robiąc chlebek do żurku.
Ja chlebek do żurku robię jedynie na mące pszennej. Można również połączyć ze sobą pół na pół mąkę pszenną z mąką żytnią.
Z podanych ilości składników uzyskałam trzy średniej wielkości chlebki.
Upieczone chlebki można mrozić. Po upieczeniu chlebki należy wystudzić, włożyć do foliowego woreczka, szczelnie zamknąć i umieścić w zamrażalniku. Chlebki w zamrażalniku przechowywać można nawet 6 miesięcy. Po wyjęciu z zamrażalnika chlebki rozmrażam w temperaturze pokojowej, a przed podaniem z nich zupy wkładam je na kilka minut do piekarnika.
Lubisz domowe pieczywo? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Bułki pszenne na jogurcie.


Dodaj komentarz