Przed nami Święta i jest to taki okres w roku, w którym bez wątpienia większość z nas będzie wypiekać pyszne ciasta, robić sałatki i gotować dania, których w tym właśnie czasie zabraknąć nie może na naszych stołach. Bez wątpienia do dań takich należy barszcz, zarówno ten czerwony jak i ten biały. Zanim jednak będziemy mogli ugotować domowy barszcz biały czy barszcz czerwony, zaopatrzyć musimy się w zakwas. W przypadku obu tych barszczów jest to ich podstawowy składnik, chociaż mówimy tutaj o zupełnie dwóch różnych zakwasach, gdyż ten na barszcz biały robiony jest z mąki pszennej, z kolei ten na barszcz czerwony powstaje z buraków. W tym przepisie skupimy się na zakwasie na barszcz biały.
Zakwas na barszcz biały jest łatwy do przygotowania, chociaż nie szybki, ponieważ czas jego kiszenia to kilka dni. Jeśli chcemy to możemy przygotować go z lekkim wyprzedzeniem i przetrzymać w lodówce bądź nastawić go na około tydzień przed Świętami, gdyż jest to na ogół czas potrzebny na jego ukiszenie. Podstawowe składniki zakwasu na barszcz biały to mąką pszenna oraz woda. Poza tymi dwoma składnikami dodajemy również dodatki takie jak czosnek, ziele angielskie, liść laurowy a także majeranek oraz często pieprz w ziarnach. Składniki zakwasu łączymy ze sobą mieszając je w słoiku, po czym odstawiamy je na kilka dni mieszając każdego dnia najlepiej drewnianą łyżką. Gotowy zakwas przelewamy do butelek i przetrzymujemy w lodówce. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na zakwas na barszcz biały i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na zakwas na barszcz biały.
- 600 ml letniej, przegotowanej wody
- 3 duże ząbki czosnku
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3 listki laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 4 ziarna czarnego pieprzu

Jak zrobić zakwas na barszcz biały.
Do wyparzonego wrzącą wodą, osuszonego słoika wsypać mąkę pszenną i wlać letnią wodę. Dodać obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku, ziarna czarnego pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe oraz suszony majeranek. Wszystkie składniki wymieszać, po czym nakryć słoik gazą lub ściereczką, zawiązać grubą nicią bądź ścisnąć gumką i odstawić na blat kuchenny w zacienione miejsce. Zakwas powinien kisić się w temperaturze pokojowej przez 5-7 dni, im dłużej tym jego smak jest bardziej kwaśny i intensywniejszy. Każdego dnia kiszący się zakwas należy co najmniej raz przemieszać. Gotowy zakwas na barszcz biały przelewamy przez gęste sitko i wlewamy do butelki, szczelnie zamykamy i przetrzymujemy do maksymalnie dwóch tygodni w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc zakwas na barszcz biały.
Zakwas na barszcz należy robić w większym słoiku, ja na podaną ilość składników używam słoika litrowego.
Dobrze ukiszony zakwas na barszcz ma piękny zapach i ten zapach właśnie powinien wskazywać nam, iż zakwas jest gotowy do wykorzystania. Ja na ogół zakwas przelewam do butelki szóstego dnia kiszenia się zakwasu. Koło dnia trzeciego zapach barszczu może być dość nieprzyjemny ale jest to normalne, nic z tym nie robimy nadal kontynuujemy kiszenie.
Jeśli w trakcie kiszenia na powierzchni zakwasu pojawi się biała piana można lecz nie koniecznie trzeba ją usunąć.
Barszcz biały na powyższym zakwasie przygotować można zarówno w trakcie świąt wielkanocnych jak i świąt Bożego Narodzenia.
Lubisz dodatki do barszczu czerwonego? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą.


Dodaj komentarz