Mince pies czyli angielskie ciastka świąteczne
Mince pies to kruche ciastka, którymi Anglicy zajadają się na potęgę w okresie świąt Bożego Narodzenia. Ciasteczka składają się z warstwy kruchego ciasta, w którym to cieście zamknięte jest aromatyczne nadzienie z owoców. Wbrew pozorom mince pies są bardzo proste do przygotowania i wcale nie takie pracochłonne jakby się to mogło wydawać. Nadzienie dobrze jest sobie zrobić wcześniej zwłaszcza, iż po przygotowaniu może ono spokojnie leżeć w lodówce nawet przez dwa tygodnie, nie ma zatem potrzeby robienia wszystkiego na raz i w tym samym czasie.
Jeśli mamy już gotowe nadzienie mincemeat to przygotowanie ciastek mince pies zaczynamy od zarobienia ciasta na kruche ciasto. To kruche ciasto po upieczeniu jest fenomenalne w smaku i niemalże rozpływa się w ustach. Składniki na ciasto musimy ze sobą szybko połączyć i najlepiej jest to zrobić przy pomocy malaksera. Jeśli nie macie malaksera użyjcie miksera planetarnego z nakładką hak bądź posiekajcie składniki nożem na stolnicy. Po połączeniu składników i szybkim zarobieniu, ciasto umieszczamy w lodówce na co najmniej godzinę, co pozwoli mu stwardnieć.
Wyjęte z lodówki ciasto wałkujemy i wycinamy z niego okrągłe placki, które umieszczamy w metalowej formie na muffiny. Placki uformują nam coś na kształt babeczki i tą babeczkę wypełnić musimy nadzieniem. Na wierzchu każdej wypełnionej nadzieniem babeczki układamy wyciętą z ciasta gwiazdę bądź przykrywamy je wyciętym z ciasta okrągłym plackiem. Ciastka po posmarowaniu jajkiem pieczemy na złoty kolor a kiedy zimne posypujemy cukrem pudrem. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na ciastka mince pies i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na mince pies czyli angielskie ciastka świąteczne.
- 400 g mąki pszennej + ekstra do podsypania
- szczypta soli
- 280 g miękkiego masła
- 135 g cukru pudru
- 1 jajko
- 10 ml zimnej wody
Dodatkowo:
- 1 kg nadzienia mincemeat
- 1 jajko do posmarowania ciastek
- cukier puder do oprószenia

Jak zrobić mince pies czyli angielskie ciastka świąteczne.
Do miski malaksera bądź robota planetarnego wsypać przesianą mąkę, cukier puder, masło oraz sól. Siekać bądź mieszać przez chwilkę po czym dodać jajko oraz wodę. Szybko zarobić ciasto. Kolejno, ciasto wyjąć na blat kuchenny lekko podsypany mąką, podzielić na trzy części, każdą owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość około pół centymetra, pracując na raz nad jedną częścią ciasta, pozostałe ciasto w tym czasie przebywa w lodówce. Przy pomocy wykrawacza do ciastek wycinać z ciasta koła o średnicy 7,5 centymetra każde i układać je w formie na muffiny lekko wysmarowanej margaryną. W środek każdej babeczki wkładać nadzienie mincemeat, na wierzchu którego układać wyciętą z ciasta małą gwiazdkę i smarować roztrzepanym widelcem jajkiem. Ciasteczka mince pies włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 22-24 minuty. Po upieczeniu wystudzić je na metalowej kratce i posypać cukrem pudrem.

Warto wiedzieć robiąc mince pies czyli angielskie ciastka świąteczne.
Przepis na nadzienie mincemeat znajdziesz TUTAJ.
Z podanych ilości składników uzyskamy około 36 sztuk ciasteczek.
To kruche ciasto zawiera sporą ilość tłuszczu przez co jest dość luźne w momencie zarabiania. Sugeruję cały proces zarabiania ciasta zrobić w malakserze. Po wyjęciu ciasta z lodówki należy szybko nad nim pracować, ciasto powinno jak najmniej czasu spędzić w temperaturze pokojowej, nie może za bardzo się ogrzać w przeciwnym razie będzie się kleić i ciężko je będzie wałkować.
Ciasteczka mince pies upiec można w blaszce na muffiny lub w metalowych foremkach na babeczki. Jeśli chcemy uniknąć zbytniego zabrudzenia blaszki na muffiny to możemy najpierw umieścić w niej sylikonowe foremki i to w nie włożyć ciasto.
Lubisz angielskie ciastka? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Ciasteczka shortbread.

