Hummus to pyszny dip (pasta) z ciecierzycy, soku z cytryny, tahini oraz przypraw. To popularne na Bliskim Wschodzie i w basenie Morza Śródziemnego danie, z pewnością cieszy się sporą popularnością nie tylko w moim domu. Można je znaleźć zarówno w większości sklepów spożywczych jaki i w menu co niektórych restauracji, jednak najlepiej smakuje przyrządzony własnoręcznie w domu. Domowy hummus jest zdecydowanie o wiele lepszy od tych wszystkich zakupionych w sklepie. Danie to cechuje się dużą prostotą i w wersji klasycznej bazuje na powyżej wspomnianych przeze mnie produktach. Taki klasyczny hummus można jednak w bardzo prosty sposób urozmaicić poprzez dodanie do niego dodatkowych składników, takich jak chociażby warzywa.
Kremowy, lekko pikantny hummus z dyni to smaczna i zarazem ciekawa wersja tego wegańskiego dipu. Podstawowe składniki pozostają tutaj bez zmian, natomiast dochodzi do nich nowy składnik czyli pieczona dynia. Po zmiksowaniu i ułożeniu w naczyniu do serwowania, dip skropiony jest pikantnym sosem z jalapeno oraz natki pietruszki, a także posypany czarnuszką, pestkami dyni i gotowaną ciecierzycą. Z czym serwować hummus dyniowy? Warzywa takie jak marchew, ogórek, papryka, seler łodygowy jak i krakersy, pieczywo, tosty czy paluchy serowe, są świetnym dopełnieniem smaku tej prostej pasty wegańskiej. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na hummus dyniowy i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na hummus dyniowy.
- 200 g ugotowanej ciecierzycy
- 2 łyżki tahini
- 250 g dyni Hokkaido
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1/2 pełna łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka mielonego kminu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczka płatków chilli
- 2 łyżki wody gazowanej
Dodatkowo:
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżeczka krojonej papryczki jalapeno
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
Do podania:
- ziarna czarnuszki
- pestki dyni
- ugotowana ciecierzyca

Jak zrobić hummus dyniowy.
Do naczynia do zapiekania włożyć obraną, pokrojoną w kostkę dynię Hokkaido. Dodać miód, łyżkę oliwy z oliwek oraz czosnek. Wymieszać, po czym naczynie z dynią wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez 45 minut. Upieczoną dynię wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Do malaksera bądź blendera włożyć ugotowaną ciecierzycę, upieczoną dynię, 2 łyżki oliwy z oliwek, płatki chilli, sok z cytryny, sól, kmin i tahini, po czym miksować przez moment. Następnie dodać wodę i jeszcze przez chwilkę miksować – tak długo, aż uzyskamy dip o kremowej konsystencji. Przełożyć do miseczki.
Do moździerza włożyć pokrojoną natkę pietruszki, pokrojoną papryczkę jalapeno i szczyptę soli. Ucierać tak długo, aż forma składników zacznie przybierać konsystencję puree. W tym momencie wlać oliwę z oliwek i jeszcze przez kilkanaście sekund ucierać.
Ułożony w miseczce hummus skropić sosem z moździerza, posypać ziarnami czarnuszki, pestkami dyni oraz ziarnami ugotowanej ciecierzycy.

Warto wiedzieć robiąc hummus dyniowy.
W tym przepisie wykorzystuję suchą ciecierzycę, którą najpierw wkładam do dużej miski, zalewam zimną wodą i moczę przez około 10 godzin. Po tym czasie przekładam ją do garnka, zalewam sporą ilością świeżej wody i gotuję pod przykryciem do miękkości – około 2 godziny. Ugotowaną wylewam na durszlak i studzę. W misce moczę nieco ponad 100 g suchej ciecierzycy, co po ugotowaniu daje mi nieco ponad 200 g ciecierzycy gotowanej.
Dynię Hokkaido zastąpić można każdym dowolnym rodzajem dyni, na przykład dynią piżmową.
Jeśli chcemy uzyskać bardziej płynną konsystencję dipu, to dodajemy nieco więcej wody w momencie miksowania składników.
Lubisz hummus? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Hummus klasyczny.


Dodaj komentarz