Przepis na hummus dyniowy
|||

Hummus dyniowy

Hummus to pyszny dip (pasta) z ciecierzycy, soku z cytryny, tahini oraz przypraw. To popularne na Bliskim Wschodzie i w basenie Morza Śródziemnego danie, z pewnością cieszy się sporą popularnością nie tylko w moim domu. Można je znaleźć zarówno w większości sklepów spożywczych jaki i w menu co niektórych restauracji, jednak najlepiej smakuje przyrządzony własnoręcznie w domu. Domowy hummus jest zdecydowanie o wiele lepszy od tych wszystkich zakupionych w sklepie. Danie to cechuje się dużą prostotą i w wersji klasycznej bazuje na powyżej wspomnianych przeze mnie produktach. Taki klasyczny hummus można jednak w bardzo prosty sposób urozmaicić poprzez dodanie do niego dodatkowych składników, takich jak chociażby warzywa.

Kremowy, lekko pikantny hummus z dyni to smaczna i zarazem ciekawa wersja tego wegańskiego dipu. Podstawowe składniki pozostają tutaj bez zmian, natomiast dochodzi do nich nowy składnik czyli pieczona dynia. Po zmiksowaniu i ułożeniu w naczyniu do serwowania, dip skropiony jest pikantnym sosem z jalapeno oraz natki pietruszki, a także posypany czarnuszką, pestkami dyni i gotowaną ciecierzycą. Z czym serwować hummus dyniowy? Warzywa takie jak marchew, ogórek, papryka, seler łodygowy jak i krakersy, pieczywo, tosty czy paluchy serowe, są świetnym dopełnieniem smaku tej prostej pasty wegańskiej. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na hummus dyniowy i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Przepis na hummus dyniowy
Hummus dyniowy

Składniki na hummus dyniowy.

  • 200 g ugotowanej ciecierzycy
  • 2 łyżki tahini
  • 250 g dyni Hokkaido
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 pełna łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczka mielonego kminu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczka płatków chilli
  • 2 łyżki wody gazowanej

Dodatkowo:

  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżeczka krojonej papryczki jalapeno
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Do podania:

  • ziarna czarnuszki
  • pestki dyni
  • ugotowana ciecierzyca
Przepis na hummus dyniowy
Hummus dyniowy

Jak zrobić hummus dyniowy.

Do naczynia do zapiekania włożyć obraną, pokrojoną w kostkę dynię Hokkaido. Dodać miód, łyżkę oliwy z oliwek oraz czosnek. Wymieszać, po czym naczynie z dynią wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez 45 minut. Upieczoną dynię wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Do malaksera bądź blendera włożyć ugotowaną ciecierzycę, upieczoną dynię, 2 łyżki oliwy z oliwek, płatki chilli, sok z cytryny, sól, kmin i tahini, po czym miksować przez moment. Następnie dodać wodę i jeszcze przez chwilkę miksować – tak długo, aż uzyskamy dip o kremowej konsystencji. Przełożyć do miseczki.

Do moździerza włożyć pokrojoną natkę pietruszki, pokrojoną papryczkę jalapeno i szczyptę soli. Ucierać tak długo, aż forma składników zacznie przybierać konsystencję puree. W tym momencie wlać oliwę z oliwek i jeszcze przez kilkanaście sekund ucierać.

Ułożony w miseczce hummus skropić sosem z moździerza, posypać ziarnami czarnuszki, pestkami dyni oraz ziarnami ugotowanej ciecierzycy.

Przepis na hummus dyniowy
Hummus dyniowy

Warto wiedzieć robiąc hummus dyniowy.

W tym przepisie wykorzystuję suchą ciecierzycę, którą najpierw wkładam do dużej miski, zalewam zimną wodą i moczę przez około 10 godzin. Po tym czasie przekładam ją do garnka, zalewam sporą ilością świeżej wody i gotuję pod przykryciem do miękkości – około 2 godziny. Ugotowaną wylewam na durszlak i studzę. W misce moczę nieco ponad 100 g suchej ciecierzycy, co po ugotowaniu daje mi nieco ponad 200 g ciecierzycy gotowanej.

Dynię Hokkaido zastąpić można każdym dowolnym rodzajem dyni, na przykład dynią piżmową.

Jeśli chcemy uzyskać bardziej płynną konsystencję dipu, to dodajemy nieco więcej wody w momencie miksowania składników.

Lubisz hummus? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Hummus klasyczny.

Przepis na hummus dyniowy
Hummus dyniowy
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Hummus dyniowy
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *