Na świątecznym stole na pewno nie może zabraknąć ryby. Ja w tym roku Święta będę spędzać w dwóch krajach z różną tradycją świąteczną.
W Polsce rodzice na pewno uraczą mnie karpiem w śmietanie. Na takiegoż karpia, wkrótce będę mieć dla Was przepis na blogu.
Natomiast węgierska część rodziny przygotuje zupę rybną. Na tę zupę już podzieliłam się z Wami przepisem.
W tym roku ja dla obu rodzin mam zamiar przygotować rybę po grecku. Kiedy testowałam przepis na tę rybę właśnie podzieliłam się gotowym daniem z moją węgierską częścią rodziny. Byli zachwyceni. Połączenie warzyw z odpowiednio dobranymi przyprawami i mięsistym wręcz mięsem ryby bardzo przypadło im do gustu. Już teraz wiem, że po ten przepis będę musiała sięgać nie tylko w święta ale także w trakcie całego roku.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na rybę po grecku.
Ryba:
- 80 dkg świeżej ryby (sum, dorsz, morszczuk)
- olej słonecznikowy do smażenia
- 4 łyżki mąki do panierowania
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3/4 łyżeczki soli
- czarny pieprz (szczypta)
Warzywa:
- 300 ml wody
- 1 duża pietruszka
- 1/2 średniego selera
- 1 mały por
- 3 duże marchewki
- 1 duża cebula
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
Jak zrobić rybę po grecku.
Ryba przygotowanie: rybę pokroić na 4-o centymetrowej szerokości paski. Pasy ryby skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą oraz pieprzem i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, kiedy gorący wykładać na niego płaty ryby. Zmniejszyć ogień na średni. Smażyć rybę z obu stron przez dwie do trzech minut. Usmażoną wykładać na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Warzywa przygotowanie: marchew, pietruszkę i selera utrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora pokroić w cienkie paski. Cebulę pokroić w małą kostkę.
Na patelnię włożyć masło, roztopić. Dodać pokrojone i utarte warzywa. Smażyć 5 minut na średnim ogniu. Następnie wlać wodę, dodać ziele angielskie oraz liście laurowe. Zmniejszyć ogień na mały i dusić pod przykryciem przez 20 minut. Po 20-u minutach dodać ocet, koncentrat, sól, pieprz oraz cukier. Zwiększyć ogień i mieszając od czasu do czasu odparować nadmiar sosu, który powstanie w trakcie duszenia warzyw. Powinno to zająć maksymalnie 10 minut.
Usmażone płaty ryby wyłożyć w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch ryby położyć warzywa. Rozłożyć równomiernie.
Naczynie przykryć pokrywą lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut.
Gotową rybę podawać według uznania na ciepło lub na zimno.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc rybę po grecku.

Warzywa możecie pokroić w cienkie słupki. Będą się wtedy fajnie prezentować. Ja z braku czasu sięgnęłam po tarkę.
Użyłam świeżego, nie mrożonego mięsa z suma. Mięso z tej ryby było rewelacyjne.
Lubisz dania z rybą? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ryba w sosie musztardowym.
Dodaj komentarz