Paszteciki to bardzo smaczne małe przekąski, które świetnie sprawdzą się podane jako dodatek nie tylko do piwa.
Farsz do pasztecików zrobiony może być z mięsa, kapusty czy grzybów. Baza pasztecików to ciasto drożdżowe, które następnie wypełnia się dowolnie wybranym farszem.
Mi osobiście paszteciki najbardziej smakują podane z domowym barszczem czerwonym. Często podaję je również bez dodatku barszczu, jako przekąskę na stół kiedy odwiedza mnie większa grupa znajomych.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na paszteciki.
Ciasto drożdżowe:
- 25 dkg mąki pszennej + dodatkowa do podsypania ciasta
- 2 dkg drożdży
- 10 dkg margaryny
- 15 dkg kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka cukru kryształu
Posypka:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- ziarna sezamu
Farsz drobiowy:
- 30 dkg ugotowanego mięsa z udek kurczaka
- 1 pełna łyżeczka soli
- pieprz
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1 bułka kajzerka
- 4-5 łyżek śmietanki 36%
Jak zrobić paszteciki.
Drożdże wymieszać ze śmietaną. Do miski przesiać mąkę, dodać sól oraz cukier. Następnie włożyć wymieszane ze śmietaną drożdże i miękką margarynę. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na 1,5 godziny do lodówki.
Mięso z kurczaka pokroić na małe kawałki. Bułkę kajzerkę namoczyć w wodzie. Kiedy miękka odcisnąć z wody.
Na patelnię włożyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz masło. Smażyć na średnim ogniu 3-4 minuty. Do podsmażonej cebuli dodać kawałki kurczaka, sól, pieprz oraz paprykę. Smażyć razem przez 10 minut. Podsmażone mięso wystudzić.
Do miski włożyć kajzerkę, podsmażone mięso kurczaka oraz śmietankę. Zmiksować na masę o kremowej, jednolitej konsystencji.
Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na dwie części. Każdą z części rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 na 25 centymetrów. Prostokąty podzielić na dwie części (powinny nam w sumie powstać cztery mniejsze prostokąty o wymiarach 20 na 25). Na każdy z placków nałożyć 1/4 farszu z kurczaka, wzdłuż dłuższego boku. Uformować wałek, który pokroić na około 3-y centymetrowe kawałki.
Paszteciki wyłożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia. W kubeczku wymieszać jajko z mlekiem. Posmarować każdy pasztecik. Kolejno po wierzchu paszteciki posypać ziarnami sezamu. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20-25 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Wkładać wyrośnięte paszteciki. Piec 25-30 minut na złoty kolor.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc paszteciki.
Do farszu ugotowałam trzy udka kurczaka. Udka wystarczy włożyć do garnka, zalać wodą, zagotować po czym gotować na małym ogniu do miękkości. W zależności od wielkości udek powinno to zając między 30 a 40 minut. Ja zawsze sprawdzam widelcem czy mięso jest już miękkie.
Ciasto drożdżowe na paszteciki zazwyczaj wyrabiam pomiędzy 5 a 8 minut.
Bułkę kajzerkę po namoczeniu w wodzie kiedy już zmięknie trzeba maksymalnie z nadmiaru wody odcisnąć.
Ja użyłam śmietanki 36%. Możecie użyć także 30%.
Szukasz przepisów na przystawki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pizzetki.
Dodaj komentarz