Bruschetta, na którą przepisem chcę się z Wami podzielić jest chrupiąca, smaczna i szybka 🙂
Wróciłam niedawno z pracy i zupełnie nie w głowie mi było gotowanie.
W lodówce znalazłam jakieś pozostałości jedzenia po weekendzie. Nawet było w czym wybrać 🙂
Wpadły mi w ręce pomidorki, miałam też mozzarellę. Hmm, jak nic będzie bruschetta pomyślałam. I jest 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na bruschettę.
- 1 bagietka (użyłam z oliwkami, długość bagietki 30 cm)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 125 gr mozzarelli
- 12 sztuk pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika
- kilka gałązek sałaty rukoli (niekoniecznie)
- sos balsamiczny (do polania)
Jak zrobić bruschettę.
Bagietkę pokroić na kromki o grubości około jednego centymetra każda. Kromki po wierzchu i po spodzie posmarować oliwą z oliwek. Ułożyć na blasze do pieczenia. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza. Zapiekać po dwie minuty z każdej strony. Lekko podpieczone kromki wyjąć z piekarnika i ułożyć na nich pokrojone pomidorki, krojoną mozzarellę oraz rukolę. Posypać prażonymi ziarnami słonecznika i polać sosem balsamicznym. I ot tyle, bruschetty gotowe 🙂

Warto wiedzieć robiąc bruschettę.
Nie trzymajmy kromek zbyt długo w piekarniku gdyż mogą się ususzyć i będą zbyt twarde.
Pomidorki koktajlowe można oczywiście zastąpić dowolnymi pomidorami.
Do smaku nasze kanapeczki możemy posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Jeśli nie mamy oliwy z oliwek użyjmy oleju. Najlepszy będzie tutaj słonecznikowy. Nie stosujmy masła, gdyż masło w trakcie pieczenia szybko się przypali.
Lubisz szybkie przekąski? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pomidorki nadziewane fetą.
Uwielbiam takie szybkie i pyszne dania! <3
Ja też 🙂