Ciasteczka orzechowe bez glutenu? Tak, właśnie tak – bardzo proszę 🙂
Po raz pierwszy piekłam cokolwiek na bazie mąki arachidowej.
Zdecydowałam się na nią dlatego, iż jest bezglutenowa a jak wiadomo staram się nie jeść glutenu.
Nie znaczy to oczywiście, że nie dotykam ciast, które piekę. Zwyczajnie delektuję się nimi a nie napycham.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na ciasteczka orzechowe.
- 500 ml kefiru
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki oleju arachidowego
- 1 jajko
- 2 łyżki suszonych jagód goji
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 dkg mąki z orzechów arachidowych
- 5 łyżek ksylitolu
- szczypta soli
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki prażonych płatków orzechów laskowych
- syrop klonowy do polania

Jak zrobić ciasteczka orzechowe.
Do miski wlać kefir. Dodać do niego jajko, olej arachidowy i ksylitol. Ubijać przez dwie minuty mikserem.
W osobnej misce wymieszać mąkę arachidową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, owoce Goji oraz 2 łyżki uprażonych płatków orzechów laskowych. Następnie suche składniki wsypać do płynnych. Energicznie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Metalową łyżką wykładać ciasteczka. Powinny mieć grubość nie większą niż jeden centymetr.
Ciasteczka po górze posypywać pozostałymi płatkami orzechów laskowych.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza. Piec 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika delikatnie skrapiać syropem klonowym.

Warto wiedzieć robiąc ciasteczka orzechowe.
Ksylitol to nic innego jak cukier brzozowy. Można go śmiało zastąpić zwykłym cukrem.
Kefir był bez laktozy, gdyż ja nie jem laktozy w związku z moją nietolerancją. Śmiało można użyć standardowego kefiru.
Lubisz ciasteczka z orzechami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciastka z orzechami makadamia.
Dodaj komentarz