Chlebek naan czyli płaski chlebek robiony z ciasta drożdżowego, tradycyjnie pieczony w piecu tandoor. W warunkach domowych wypiekany w piekarniku bądź na gorącej patelni. Podstawą ciasta na chlebek naan są proste składniki takie jak mąka, jogurt, olej, woda, drożdże, odrobina soli oraz szczypta cukru. Składniki po połączeniu należy chwilę wyrabiać, po czym ciasto odstawia się w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie, wyrośnięte ciasto dzieli się na kilka porcji, formuje z nich płaskie placki, które również muszą chwilę wyrosnąć przed upieczeniem. Ja mój chlebek naan piekę na patelni o grubym dnie, ale można go również upiec na gorącym kamieniu w piekarniku.
Upieczony chlebek naan jest mięciutki i maślany. Ja najczęściej od razu po upieczeniu chlebek smaruję samym masłem, często posypuję go także krojoną natką pietruszki bądź smaruję przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Bez chlebka naan nie wyobrażam sobie indyjskiego jedzenia i to z nim głównie zazwyczaj serwuję mój chlebek. Jednak chlebkiem naan zastąpić można także inne pieczywo i podać go na przykład jako dodatek do zupy lub zapiec z serem i szynką. Chlebek naan smakuje najlepiej kiedy jest świeży, czyli zaraz po upieczeniu. Zachęcam Was do sięgnięcia po poniższy przepis na chlebek naan. Jestem pewna, iż będziecie często do niego wracać.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na chlebek naan.
- 35 dkg mąki pszennej
- 1 dkg świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczka soli
- 100 ml wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
- 1/4 łyżeczka cukru kryształu
- 15 dkg jogurtu naturalnego
- 2 łyżki płynnego masła
Jak zrobić chlebek naan.
Do kubeczka wlać jogurt oraz wodę, dodać drożdże i cukier. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Do miski przesiać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, sól i oliwę. Dokładnie wymieszać, po czym wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiałam za pomocą robota planetarnego przez 10 minut. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części, którym nadać okrągły lub owalny kształt. Każdy z kawałków ułożyć na blacie lekko podsypanym mąką i rozwałkować na grubość około 0,5 centymetra. Ja po rozwałkowaniu naciągam jeszcze ciasto delikatnie w dłoniach, dzięki czemu nabiera mniej regularnego kształtu. Placki z ciasta ułożyć na blacie oprószonym mąką lub na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką bądź płatem papieru do pieczenia. Odstawić na 10-15 minut, aby odrobinę wyrosły.
Na ogień wstawić patelnię z nieprzywierającym dnem i bardzo dobrze ją rozgrzać. Kiedy patelnia jest nagrzana zmniejszyć ogień na średni i układać wyrośnięte chlebki. Chlebki piec przez około 8 minut z obu stron łącznie. Upieczone chlebki powinny być dobrze przypieczone, ja przynajmniej takie lubię najbardziej. Chlebki układać w wiklinowym koszyczku i smarować intensywnie z każdej strony płynnym masłem. Koszyczek dokładnie owinąć ścierką kuchenną, aby chlebki nie wyschły. Chlebek naan podawać od razu po upieczeniu.

Warto wiedzieć robiąc chlebek naan.
Wszystkie składniki użyte do przygotowania ciasta na chlebek powinny być w temperaturze pokojowej. Jogurt można odrobinę podgrzać, dzięki temu ciasto nam szybciej wyrośnie.
Lubisz domowe pieczywo? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Chlebek odrywany z czosnkiem i pomidorami.


Dodaj komentarz