Risotto to wywodzące się z Włoch danie, którego głównym składnikiem jest ryż. Nie z każdego typu ryżu zrobimy risotto, potrzebny jest nam jeden konkretny rodzaj, a mianowicie ryż arborio. Ten rodzaj ryżu ma okrągłe ziarna, które w trakcie gotowania stają się lepkie, klejące i nie rozpadają się. Ryż gotujemy z dodatkiem wywaru, najczęściej warzywnego, ale wywar mięsny, rybny oraz woda są równie często wykorzystywane w trakcie przyrządzania risotto. Najprostsze risotto jakie możemy przygotować to risotto zrobione tylko i wyłącznie z ryżu, podane z odrobiną sera Parmezan i przyprawione solą oraz pieprzem. Przyznaję, iż tego typu risotto robię bardzo rzadko, gdyż osobiście lubię kiedy w risotto znaleźć można warzywa lub owoce morza.
Nie zaskoczy zatem zapewne nikogo moja dzisiejsza propozycja, którą jest przepis na risotto z buraczkami. Do przygotowania risotto z buraczkiem ćwikłowym poza burakami potrzebna jest również cebula, wywar z warzyw, ser, przyprawy i oczywiście ryż. Ja buraczki, które dodaję do risotto lubię wcześniej upiec w piekarniku. Zajmuje to trochę czasu dlatego zazwyczaj robię to dzień wcześniej. Zamiast piec, buraki można ugotować, jednak te z piekarnika mają lepszy smak. Moje risotto z buraczkami podaję z dodatkiem sera feta. Połączenie słonego smaku sera z lekko słodkim smakiem buraka zawsze świetnie się sprawdza. Risotto polecam serwować na obiad lub na lunch, najlepiej od razu po przygotowaniu.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na risotto z buraczkami.
- 50 dkg buraka ćwikłowego (waga przed upieczeniem)
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- 10 dkg cebuli
- 25 dkg ryżu arborio
- 1,2 l wywaru warzywnego
- 1/2 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki serka mascarpone
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ser feta do podania
Jak zrobić risotto z buraczkami.
Buraczki umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i przekroić na cztery. Pokrojone buraki włożyć do rękawa do pieczenia, dodać 1/2 łyżeczkę soli oraz olej. Zamknąć rękaw, ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na około 2 godziny. Upieczone buraczki wystudzić, obrać ze skórki, po czym połowę zetrzeć na tarce, a połowę pokroić w kostkę.
Do większego garnka wlać oliwę, dodać drobno krojoną cebulę i smażyć na średnim ogniu przez 4-5 minut. Kolejno, wsypać ryż i kontynuować smażenie przez 2 minuty. Po tym czasie zacząć dodawanie wywaru warzywnego. Wywar dodawać w małych ilościach, bardzo często mieszając risotto. Po 5-u minutach od rozpoczęcia dolewania bulionu dodać także buraczki, 1 i 1/2 łyżeczkę soli oraz pieprz. Risotto gotować do momentu, w którym ryż będzie miękki – mi zajęło to około 30 minut. Pod koniec gotowania dodać serek mascarpone. Risotto z buraczkami podawać z pokruszonym serem feta.

Warto wiedzieć robiąc risotto z buraczkami.
Ser feta zastąpić można miękkim serem kozim.
Czas pieczenia buraków ćwikłowych zależy od ich wielkości i od tego czy są to buraczki młode czy nieco starsze. Młode i małe sztuki pieką się szybciej, po godzinie powinny być już miękkie.
Jeśli wywar warzywny, którego używacie jest doprawiony solą, zredukujcie ilość soli, którą doprawiacie risotto.
Lubisz dania z burakami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z kuskusu z burakiem.


Dodaj komentarz