To danie jest idealne na śniadanie, przystawkę, przyjęcie jak i obiad. Łączy w sobie ulubione warzywo Polaków z innym dość popularnym warzywem, za którym my Polacy również przepadamy 🙂

Mowa oczywiście o ziemniaku, który to na większości stołów gości prawie codziennie i o fasolce szparagowej, którą co by nie powiedzieć my Polacy bardzo lubimy.
Quiche to danie wytrawne pochodzące z Francji. Składa się z kruchego ciasta oraz nadzienia. Podstawą nadzienia są prawie zawsze jajka, ser oraz śmietana a dodatkowo w nadzieniu znaleźć się mogą warzywa, mięso bądź owoce morza.
Ja tym razem postawiłam na same warzywa. Powiem Wam, iż nie żałuję albowiem ziemniaki i fasolka szparagowa fantastycznie współgrały z serem, czosnkiem i cebulą. Quiche po wierzchu udekorowałam kiełkami, które dodały mu dodatkowego, lekko pikantnego smaku. Całość była wyśmienita.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na quiche z fasolką szparagową i ziemniakami.
Ciasto wykonać według przepisu na: Tarta – przepis na ciasto
Nadzienie:
- 180 g żółtej fasolki szparagowej
- 2 średniej wielkości cebule
- 2 duże ząbki czosnku
- 60 g sera edamskiego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- pieprz do smaku
- 3 jajka
- 200 ml kwaśnej śmietany (18%)
Jak zrobić quiche z fasolką szparagową i ziemniakami.
Przygotować ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć spód oraz brzegi formy do pieczenia tarty. Ciasto równomiernie nakłuwać widelcem po czym przykryć papierem do pieczenia, na który wysypać bądź to ziarna bądź kulki do obciążenia.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut. Po 15- u minutach ostrożnie wyjąć formę z piekarnika, zdjąć papier wraz z kulkami, które go obciążały. Ciasto wypełnić nadzieniem.
Nadzienie: na patelnię wlać oliwę, dodać masło oraz drobno krojoną białą cebulę. Smażyć na małym ogniu przez 5 minut.
Fasolkę szparagową umyć, osuszyć a następnie pokroić na 3-y centymetrowe kawałki.
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Do podsmażonej cebulki dodać przeciśnięty czosnek, starte ziemniaki oraz fasolkę. Smażyć na średnim ogniu przez kolejnych 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodać tymianek, sól oraz szczyptę pieprzu. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Do miski wbić jajka, roztrzepać widelcem. Dodać śmietanę, starty na tarce o średnich oczkach ser oraz zimne podsmażone warzywa. Dokładnie wymieszać.
Przygotowanym nadzieniem wypełnić podpieczoną tartę.
Quiche wstawić do piekarnika do temperatury 180 stopni na 50 minut do godziny.
Upieczony quiche należy wystudzić. Najlepiej smakuje podawany kiedy jest lekko ciepły.
Warto wiedzieć robiąc quiche z warzywami.

Forma do pieczenia, której użyłam była ceramiczną formą do tarty o średnicy 25-u centymetrów.
Ani ziemniaków ani fasolki nie podgotowywałam przed podsmażeniem.
Sięgnęłam po świeżą fasolkę szparagową. Jeśli nie uda Wam się już dostać w sklepie świeżej fasolki wybierzcie mrożoną.
Quiche bardzo fajnie smakował podany z dodatkiem kiełków. W moim wypadku były to kiełki pora.
Lubisz quiche i tarty? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Tartę pomidorową z klopsikami.
Dodaj komentarz