Jakiś czas temu dodałam na tego bloga przepis na zupę z wołowiną. Do tejże zupy użyłam zacierki z jajek i mąki, którą to zacierkę dość często robię.

Nie wiem czy wszyscy przepis na takową zacierkę znają dlatego postanowaiłam się nim z Wami podzielić.
Zacierkę możecie dodawać do różnego rodzaju zup ale jest ona także rewelacyjnym dodatkiem do mięs, zwłaszcza gulaszu.
Przepis podstawowy zawiera w sobie jajka i mąkę. Możecie go jednak urozmaicić dodając do ciasta zioła czy paprykę.
To jest zupa, którą koniecznie musicie wypróbować. Do niej właśnie dodaję zacierkę: Zupa z wołowiną.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na zacierkę.
- 2 jajka
- 10 łyżek mąki pszennej
- szczypta soli
Jak zrobić zacierkę do zupy.
Przesianą mąkę wsypać do miski. Dodać rozbite jajka i dokładnie wymieszać. Ciasto nie powinno się kleić i w konsystencji powinno być dość twarde. Jeśli jest taka potrzeba należy dodać dodatkową ilość mąki. Uformować kulkę. Ciasto włożyć do lodówki na około 30 minut. Po wyjęciu z lodówki od razu utrzeć na tarce o dużych oczkach. Gotowe zacierki podsypać delikatnie mąką, aby się nie kleiły.
Gotować w osolonej wodzie przez 2 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.
Warto wiedzieć robiąc zacierkę.
Zacierkę możemy też dodawać łyżką bezpośrednio do gotującej się zupy. Jeśli zdecydujemy się na taki sposób gotowania zacierki to do ciasta należy dodać kilka łyżek zimnej wody, tak aby miało ono płynną konsystencję, coś w rodzaju konsystencji kwaśnej śmietany.
Lubisz dania z jajek i mąki? Jeśli tak, wypróbuj nasz przepis na Galuszkę.

Kocham zacierki. Można ją przygotować z inną mąką? 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/
Hmmm, dobre pytanie. Nigdy nie robiłam z innej mąki niż pszenna 🙂