Jakiś czas temu dodałam na bloga przepis na zupę z wołowiną. Do tejże zupy jako dodatku użyłam zacierki z jajek i mąki. Nie wiem znacie taki akurat przepis na zacierkę, może robicie ja nieco inaczej niż ja.

Zacierkę z jajek i mąki dodać można do wielu zup. Sprawdza się w zupie z kurczaka, brokułowej oraz jarzynowej. Zupa z zacierką, którą koniecznie musicie wypróbować to: Zupa z wołowiną. Zacierka jest również rewelacyjnym dodatkiem do mięs, a zwłaszcza gulaszu.
Podstawowy przepis na zacierkę bazuje jedynie na jajkach i mące. Można go jednak nieco modyfikować, dodając do ciasta na przykład zioła czy paprykę w proszku.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na zacierkę.
- 2 jajka
- 10 łyżek mąki pszennej
- szczypta soli
Jak zrobić zacierkę do zupy.
Przesianą mąkę wsypać do miski. Dodać jajka i dokładnie wymieszać. Ciasto nie powinno się kleić i mieć dość twardą konsystencję. Jeśli jest taka potrzeba należy dodać dodatkową ilość mąki. Z przygotowanego ciasta uformować kulkę, po czym ciasto włożyć do lodówki na około 30 minut. Po wyjęciu z lodówki od razu utrzeć je na tarce o dużych oczkach. Gotowe zacierki układać na stolnicy i delikatnie podsypać je mąką, aby się nie skleiły.
Gotować w osolonej wodzie przez 2 minuty, od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.
Warto wiedzieć robiąc zacierkę.
Zacierkę możemy także wykładać bezpośrednio na gotującą się zupę. Jeśli zdecydujecie się na taki sposób gotowania zacierki, to do ciasta należy dodać kilka łyżek zimnej wody, po to aby miało ono płynną konsystencję, coś w rodzaju konsystencji kwaśnej śmietany.
Lubisz dania z jajek i mąki? Jeśli tak, wypróbuj nasz przepis na Galuszkę.

Kocham zacierki. Można ją przygotować z inną mąką? 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/
Hmmm, dobre pytanie. Nigdy nie robiłam z innej mąki niż pszenna 🙂