To, że warzywa są zdrowe wiemy wszyscy ale wiemy też, iż czasami potrafią smakować nudno. Czym urozmaicić nudne warzywa? Takie dzisiaj zadałam sobie pytanie gotując obiad. Pierwsza myśl jaka nasunęła mi się do głowy to, aby dodać do warzyw przyprawy, jakieś chili czy czosnek. Pomysł nie był zły ale jakże prosty. Potrzebowałam większego wyzwania 🙂
Tak zupełnie przypadkowo, dzisiaj był dzień sprzątania szafek i przeglądając jedną z tych kuchennych znalazłam orzechy laskowe. Minusem było to, iż były w łupinkach i musiałam je obrać, ale dałam radę bo tylko 5 dkg na szczęście było mi potrzebne.
Tak zrodził się pomysł zrobienia prostego sosu do groszku, który dzisiaj ugotowałam na obiad jako dodatek do mojej pieczeni wieprzowej. Sos to może duże słowo, bo wszystko czego użyłam do jego wykonania to masło i orzechy. Jeśli macie ochotę na taki prosty dodatek do warzyw czy też mięsa, przepis znajdziecie poniżej.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sos z orzechów laskowych.
- 5 dkg orzechów laskowych
- 10 dkg masła klarowanego
- szczypta soli
Jak przygotować sos z orzechów laskowych.
Orzechy zmiksować bądź grubo posiekać. Kolejno, zrumienić na sklarowanym maśle. Do smaku lekko posolić. I tyle, sos gotowy 🙂
Dla tych, którzy nie wiedzą jak klarować masło:
- masło należy rozpuścić na średnim ogniu, zagotować raz i zdjąć z ognia
- odstawić
- w trakcie gotowania na maśle utworzy się piana, po zdjęciu z ognia i wystudzeniu powinna ona opaść na dół a masło, które jest nad nią należy wtedy zlać
- można też całość przelać przez gęste sitko
Warto wiedzieć robiąc sos z orzechów laskowych.
Sos ten rewelacyjnie urozmaica smak warzyw ale też i mięsa. Można go serwować z marchewką, groszkiem, brokułami, fasolką szparagową. Pasuje do cielęciny jak i mięsa wieprzowego.
Lubisz sosy? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Sos czosnkowy.

Dodaj komentarz