Puszyste placuszki z twarogiem są prostym, smacznym i pachnącym cytrusami daniem od, którego nie sposób się oderwać. Średniego rozmiaru placki zaserwować można na deser, jako przekąskę lub na śniadanie. Te mączne placki są bardzo łatwe do zrobienia a do ich przygotowania potrzebne jest nam tylko kilka podstawowych produktów. Przygotowanie placuszków zacząć należy od połączenia płynnych składników takich jak jajka, woda oraz mleko z cukrem i solą. Ubijamy je przez moment, po czym dodajemy mąkę, sodę i skórkę pomarańczową, kontynuując ubijanie tak długo, aż ciasto stanie się jednolite. Do tak przygotowanego ciasta wsypujemy pokruszony twaróg, mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
Placuszki smażymy na maśle ghee lub maśle klarowanym, chociaż można je również usmażyć na oleju, jednak wtedy będą miały nieco inny smak. Usmażone placuszki podajemy kiedy gorące bądź letnie, oprószone cukrem pudrem. Zachęcam was do sięgnięcia po ten prosty przepis na puszyste placuszki z twarogiem i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na puszyste placuszki z twarogiem.
- 2 jajka „M”
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody (6 g)
- 120 ml mleka
- 100 ml wody gazowanej
- 1 łyżka cukru kryształu (15 g)
- 1/4 łyżeczka soli
- 200 g pokruszonego twarogu
- 1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej
Dodatkowo:
- masło ghee lub klarowane do smażenia
- cukier puder do oprószenia placuszków

Jak zrobić puszyste placuszki z twarogiem.
Do miseczki włożyć jajka, cukier, sól, wlać mleko oraz wodę. Ubijać przez chwilkę ręcznym ubijakiem, po czym dodać otartą skórkę pomarańczową, sodę a także przesianą przez sitko mąkę. Ubijać ubijakiem do momentu, w którym w cieście nie ma grudek. W tym momencie dodać pokruszony twaróg i wymieszać łyżką składniki łyżką. Tak przygotowane ciasto odstawić na 20 minut.
Na patelnię o grubym dnie włożyć 2-3 łyżki masła ghee, rozpuścić i rozgrzać. Ciasto nabierać za pomocą metalowej łyżki, wykładać na rozgrzane masło formując z niego małe placuszki. Smażyć na małym ogniu, na złoty kolor z obu stron przez około 8 minut. Usmażone placuszki wyjmować na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem a kiedy letnie oprószyć cukrem pudrem.

Warto wiedzieć robiąc puszyste placuszki z twarogiem.
Z podanych ilości składników uzyskamy około 20 sztuk, średniej wielkości placuszków.
Placuszki należy przewrócić w połowie czasu smażenia.
Lubisz mączne placuszki? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Placuszki jogurtowe.


Rewelacyjne placuszki twarogowe <3