Kremowy, lekki i delikatny w smaku sernik z mlekiem w proszku, udekorowany polewą czekoladową. Ten sernik dosłownie rozpływa się w ustach, nie jest przesadnie słodki a gęsta i gorzka polewa jest idealnym uzupełnieniem kremowego sera. To ciasto serowe będzie jak znalazł na weekend ale i nie tylko. Równie dobrze sprawdza się podane na słodkim stole oraz jako deser zaserwowany do kawy. Ten kremowy sernik robię na twarogu z wiaderka, który to twaróg nie wymaga mielenia i ma gęstą ale jednocześnie płynną konsystencję. Taki twaróg zakupicie w większości sklepów spożywczych.
Przygotowanie sernika z mlekiem w proszku zaczynam od zmiksowania herbatników z kakao oraz masłem. Używam herbatników maślanych chociaż równie dobrze w tym przepisie sprawdzą się także herbatniki kakaowe. Zmiksowanymi herbatnikami wykładam blachę do pieczenia, którą wkładam na 5 minut do piekarnika aby podpiec spód ciasta. Kolejno zajmuję się oddzieleniem żółtek od białek i przechodzę do przygotowania masy serowej. Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem, dodaję żółtka, śmietankę, mleko w proszku oraz proszek budyniowy. Na koniec ubijam białka ze szczyptą soli i kiedy sztywne dodaję je do masy serowej. Masę serową wylewam na podpieczone herbatniki i piekę sernik na złoty kolor. Sernik dekoruję prostą polewą czekoladową, którą robię łącząc ze sobą gorzką czekoladę ze śmietanką kremówką. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na sernik z mlekiem w proszku i mam nadzieję, iż wam posmakuje.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sernik z mlekiem w proszku.
Spód:
- 200 g herbatników maślanych
- 40 g płynnego masła
- 50 g ciemnego kakao
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 200 g cukru pudru
- 5 jajek „L”
- 200 g mleka w proszku
- 40 g budyniu waniliowego w proszku
- 150 g miękkiego masła
- szczypta soli
- 200 ml śmietanki kremówki (30%)
Polewa czekoladowa:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki (30%)

Jak zrobić sernik z mlekiem w proszku.
Do malaksera wsypać połamane na kawałki herbatniki, dodać kakao oraz płynne masło i zmiksować. Tak przygotowane herbatniki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać, po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza na 5 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Żółtka oddzielić od białek. Następnie do miski miksera planetarnego włożyć miękkie masło, wsypać cukier puder i ucierać do momentu, w którym składnik uzyskają pusztą i kremową konsystencję – około 6-7 minut. W tym momencie dodać żółtka, nie na raz a po jednym, cały czas ucierając. Kolejno małymi porcjami włożyć twaróg, wlać śmietankę, wsypać mleko w proszku a także proszek budyniowy. W osobnej misce ubić na sztywno białka wraz ze szczyptą soli i kiedy gotowe wmieszać je do masy serowej. Mieszać delikatnie, starając się wtłoczyć w masę jak najwięcej powietrza. Masę serową wylać na podpieczone, wystudzone herbatniki, wyrównać, po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza na 50 minut. Upieczony sernik wystudzić.
Do miseczki połamać gorzką czekoladę, wlać śmietankę i włożyć na minutę do mikrofali. Kolejno wyjąć i mieszać tak długo, aż całość uzyska płynną konsystencję. Polewę wylać na wystudzony sernik, równo rozprowadzić, po czym wstawić na co najmniej godzinę do lodówki. Ciasto przed podaniem przetrzymywać w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc sernik z mlekiem w proszku.
Jajka wykorzystane do przygotowania sernika powinny być w temperaturze pokojowej.
Sernik piekę w prostokątnej blaszce o wymiarach 25 na 36 centymetra. Czas pieczenia to 50 minut lecz tak naprawdę jest on zależny od danego piekarnika.
Jeżeli nie macie malaksera to herbatniki pokruszyć możecie oklepując je tłuczkiem do mięsa bądź wałkiem do ciasta. Ciasteczka należy włożyć do grubego, plastikowego woreczka, pozbyć się z niego powietrza, zawiązać, po czym oklepywać woreczek z herbatnikami tłuczkiem tak długo, aż uzyskają konsystencję przypominającą bułkę tartą.
Lubisz serniki? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sernik z brzoskwiniami i kokosem.


Dodaj komentarz