Słodkie ziemniaki pieczone podane z serkiem ricotta i jogurtem naturalnym, to pomysł na tani obiad bez dodatku mięsa. Ziemniaki po upieczeniu są mięciutkie w środku, a na zewnątrz mają pyszną chrupiącą skórkę. Pieczenie słodkich ziemniaków zaczynam od dokładnego wyszorowania ich skórki pod bieżącą wodą. Robię to najczęściej przy pomocy czystej gąbki do naczyń, wykorzystując jej szorstką stronę. Umyte ziemniaki osuszam i przekrajam na pół, gdyż dzięki przekrojeniu ziemniaki pieką się szybciej. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby piec słodkie ziemniaki w całości, ale wtedy może to zająć nieco więcej czasu. Jeśli chodzi o temperaturę pieczenia słodkich ziemniaków to temperatura powyżej 200 stopni Celsjusza będzie najlepsza. Oczywiście, im wyższa temperatura tym szybciej ziemniaki upieczemy, jednak należy uważać, gdyż w zbyt wysokiej temperaturze łatwiej także będzie przypalić ich skórkę.
Podobnie jak tradycyjne ziemniaki, słodkie ziemniaki smakują wyśmienicie podane z serkiem. Dodatek serowy, który serwuję ze słodkimi ziemniakami bazuje na serku ricotta oraz jogurcie. Serek ricotta ma delikatniejszy smak i bardziej kremową konsystencję, aniżeli twarożek, stąd też dobrze komponuje się z tymi akurat ziemniakami. Połączenie ricotty i jogurtu doprawiam ziołami takimi jak oregano, szczypiorek i czosnek. Tak doprawiony serek ma wyrazisty smak i dobrze uzupełnia lekko słodki z kolei smak batata. Jeśli nie próbowaliście jeszcze pieczonych ziemniaków w takim wydaniu, polecam poniższy przepis na pieczone słodkie ziemniaki z serkiem.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pieczone słodkie ziemniaki z serkiem.
- 70 dkg słodkich ziemniaków (2 duże)
- 10 dkg serka ricotta
- 25 dkg jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczka suszonego oregano
- 1/4 łyżeczka soli
- pęczek świeżego szczypiorku
- szczypta czosnku w proszku
Jak zrobić pieczone słodkie ziemniaki z serkiem.
Słodkie ziemniaki wymyć pod bieżącą wodą, osuszyć i przekroić każdego wzdłuż na pół. Każdą połowę ziemniaka dokładnie owinąć folią aluminiową, po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni Celsjusza na 1 godzinę i 20 minut. Upieczone ziemniaki wyjąć z piekarnika i ostrożnie usunąć z nich folię aluminiową.
Do miseczki włożyć serek ricotta, jogurt naturalny, sól, czosnek w proszku oraz suszone oregano. Wymieszać. Upieczone ziemniaki podawać z serkiem, dodatkowo posypane drobno-krojonym szczypiorkiem.

Warto wiedzieć robiąc pieczone słodkie ziemniaki z serkiem.
Czosnek w proszku zastąpić można świeżym czosnkiem. Jeden mały ząbek świeżego czosnku wystarczy w zupełności.
Suszone oregano zastąpić można świeżym. Również serek ricotta może zostać zastąpiony, na przykład twarogiem.
W zależności od tego po jak duże sztuki słodkich ziemniaków sięgniecie, mogą one potrzebować nieco mniej lub więcej czasu w piekarniku. W trakcie pieczenia najlepiej jest je od czasu do czasu sprawdzić widelcem.
Lubisz dania ze słodkich ziemniaków? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Słodkie ziemniaki z tofu.


Pieczone bataty są przepyszne. do tego sos jogurtowy z ziołami lub ziołowy twarożek i obiad gotowy.