Knedle ze śliwkami to smaczne danie, które przypadnie do gustu fanom dań mącznych. Z powodzeniem podać można je na główne danie obiadowe oraz na deser. Poza pysznym smakiem danie to cechuje się także łatwością przygotowania jak i niską ceną składników w nim użytych. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na knedle ze śliwkami i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na knedle ze śliwkami.
- 450 g ziemniaków
- woda do ugotowania ziemniaków
- 120 g mąki pszennej + ekstra do podsypania
- 1 małe jajko
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 250 g śliwek węgierek
- 3-4 łyżki masła
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki płatków migdałów

Jak zrobić knedle ze śliwkami.
Obrane, przekrojone na pół ziemniaki włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Zmniejszyć ogień na mały i gotować przez 25 minut. Po tym czasie ziemniaki wyjąć z wody, chwilę wystudzić i kiedy nadal letnie przegnieść je przez praskę do ziemniaków. Kolejno, do przygniecionych ziemniaków dodać jajko, przesianą przez sitko mąkę ziemniaczaną oraz pszenną i wyrobić ciasto. Miskę z masą ziemniaczaną przykryć folią spożywczą i odstawić na 10 minut.
Umyte, osuszone śliwki naciąć w pół lecz nie rozcinać całkowicie. Z każdej ze śliwek wyjąć pestkę. Ciasto z miski wyłożyć na blat kuchenny lekko podsypany mąką i podzielić na 10 części. Kawałki ciasta rozpłaszczać na dłoni lekko oprószonej mąką, pośrodku układać śliwkę, sklejać ciasto i formować w kulkę. Knedle układać na desce delikatnie oprószonej mąką bądź wyłożonej folią spożywczą.
Do garnka wlać sporą ilość wody, wsypać sól i zagotować. Na gotującą się wodę wkładać knedle, doprowadzić do zagotowania i gotować je na małym ogniu przez 5 minut od momentu, w którym wypłyną na powierzchnię wody – od czasu do czasu delikatnie je przemieszać. Ugotowane knedle wyjmować łyżką cedzakową na talerz.
Na patelnię włożyć masło, rozpuścić i kiedy płynne wsypać bułkę tartą. Smażyć przez kilkanaście sekund mieszając od czasu do czasu. Znajdujące się na talerzu knedle ze śliwkami polać podsmażoną na maśle bułką tartą i posypać płatkami migdałów.

Warto wiedzieć robiąc knedle ze śliwkami.
Waga ziemniaków po ugotowaniu i przegnieceniu przez praskę powinna wynosić 400 g.
Knedle ze śliwkami podać można polane słodką śmietanką, oprószone cukrem pudrem lub brązowym cukrem, posypane płatkami migdałów czy polane podsmażoną na maśle bułką tartą.
Lubisz ciasta ze śliwkami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Proste ciasto ze śliwkami.


Knedle ze śliwkami to totalny klasyk! Już planuję je zrobić. 🙂
Nigdy nie próbowałam robić knedli, ale twój przepis wygląda na naprawdę prosty.
To danie przypomina mi letnie obiady u babci. Uwielbiam te proste, tradycyjne smaki! 🥰