Co by nie mówić tosty to zawsze dobry pomysł na szybką przekąskę. Przełożyć można je ulubionym rodzajem serem, wędliną, pieczonym drobiem, jajkiem, rybą czy pastą z warzyw. Są rewelacyjne na śniadanie, na lunch a także na kolację. Pieczywo do tostów stostować możemy w tosterze, przypiec pod grillem w piekarniku lub zrumienić na patelni. Na takie właśnie tosty z patelni tym razem was zapraszam. Wykorzystałam w nich szynkę, lekko pikantne pepperoni, ser żółty jak również sos barbecue i oregano.
Przygotowanie tostów z patelni zaczynam od posmarowania każdej z kromek pieczywa tostowego masłem. Kolejno na dwóch z nich układam wędlinę, ser, sos oraz zioła po czym nakrywam je dwoma pozostałymi kromkami. Tak przygotowane tosty układam na gorącej patelni i piekę na złoty kolor z obu stron. Chrupiące tosty serwuję z dodatkiem zielonej sałaty, kiełków a często także rukoli bądź roszponki. Zachęcam Was do sięgnięcia po poniższy przepis na tosty z patelni z serem, szynką i pepperoni i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na tosty z patelni z serem, szynką i pepperoni.
- 4 kromki pieczywa tostowego
- 2 łyżki sosu barbecue
- 1 łyżka miękkiego masła
- 8 plastrów szynki
- 8 plastrów pepperoni
- 4 plastry sera żółtego
- 1/2 łyżeczka suszonego oregano

Jak zrobić tosty z patelni z serem, szynką i pepperoni.
Kromki pieczywa tostowego ułożyć na deseczce, po czym każdą z kromek z każdej ze stron przesmarować miękkim masłem. Na dwóch z kromek położyć po plastrze sera żółtego, na którym ułożyć dwa plasterki szynki i cztery plastry pepperoni. Posmarować sosem barbecue, posypać oregano i przykryć dwoma plastrami szynki oraz plasterkiem sera żółtego.
Patelnię o grubym dnie z powłoką nieprzywierającą rozgrzać i kiedy dobrze nagrzana ułożyć na niej tosty, które piec na małym ogniu do momentu, w którym staną się lekko przypieczone. W tym momencie przewrócić je na drugą stronę i kontynuować pieczenie – łącznie tosty pieczemy przez około 12-15 minut. Upieczone tosty ułożyć na deseczce, przekroić na pół i podawać od razu kiedy nadal gorące.

Warto wiedzieć robiąc tosty z patelni z serem, szynką i pepperoni.
Pod koniec pieczenia patelnię z tostami nakryć można pokrywką. Pomoże to serowi żółtemu dobrze się stopić.
Sos barbecue zastąpić można ketchupem, sosem chilli, majonezem bądź sosem czosnkowym.
Lubisz tosty? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Tosty z awokado.


Super. Lubię takie śniadania.