Ten torcik czekoladowy idealnie sprawdza się jako tort urodzinowy lub ciasto na specjalne okazje. Niektórych połączenie banana z borówkami i kremem czekoladowym może nieco zaskoczyć ale powiem Wam, iż nie ma się czego obawiać. Zarówno borówki jak i banan są owocami o miękkiej konsystencji dlatego też fajnie się ze sobą komponują.
Poniższy torcik czekoladowy przygotowałam poprzez połączenie biszkoptu kakaowego z delikatnym kremem z mascarpone i czekolady. W kremie znalazły się wspomniane przeze mnie wyżej owoce. Nie wiem jak Wy ale ja lubię dość dobrze nasączone ciasta i taki też jest ten torcik. Do nasączenia biszkoptu nie dodawałam alkoholu, gdyż chciałam aby również dzieci mogły zjeść to ciasto. Polecam Wam poniższy przepis na torcik czekoladowy, myślę iż Wam posmakuje.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na torcik czekoladowy z borówkami i bananem.
Biszkopt kakaowy:
- 6 dużych jajek
- 12 dkg mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 18 dkg cukru pudru
- 4 dkg ciemnego kakao
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Nasączenie:
- 150 ml wrzącej wody
- 1 torebka czarnej herbaty
- 1 łyżka soku z cytryny
Krem czekoladowy:
- 400 ml śmietanki kremówki (36%)
- 18 dkg gorzkiej czekolady
- 15 dkg serka mascarpone
- 10 dkg banana
- 10 dkg borówek
- odrobina soku z cytryny
Dodatkowo:
- borówki do dekoracji
Jak zrobić torcik czekoladowy z borówkami i bananem.
Biszkopt kakaowy: jajka o temperaturze pokojowej wbić do miski, dodać szczyptę soli oraz przesiany przez sitko cukier puder. Za pomocą robota kuchennego lub ręcznego ubić na puszystą, niemalże białą masę. Ubijanie powinno zająć około 6-7 minut. Mąkę połączyć z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz kakao, po czym przesiać przez sitko. Kolejno, mniejszymi partiami dodać do ubitych z cukrem jajek. Mieszać w miarę szybko ale delikatnie za pomocą drewnianej łyżki. Okrągłą formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Biszkopt wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 45 minut. Upieczone ciasto wystudzić i kiedy zimne przekroić wzdłuż na pół.
Nasączenie: do kubka włożyć czarną herbatę, zalać wrzątkiem i odstawić do wystygnięcia. Do zimnego naparu z herbaty dodać sok z cytryny, wymieszać a następnie dokładnie nasączyć obie połówki biszkoptu.
Masa czekoladowa: do garnka wlać 200 ml śmietanki kremówki, zagotować. Zdjąć garnek z ognia i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać do momentu, w którym czekolada zupełnie się rozpuści. Wystudzić. Do miski wlać zimne 200 ml kremówki, ubić na prawie sztywno. Do tak ubitej śmietanki dodać mascarpone, ubijać kilka sekund i dodać gęstniejącą czekoladę. Ubijać razem przez kolejnych kilka sekund. Z kremu czekoladowego odłożyć około 1/2 kubka do dekoracji ciasta. Do pozostałego kremu dodać borówki oraz pokrojonego w kostkę banana, lekko skropionego sokiem z cytryny. Wymieszać.
Pierwszy blat biszkoptu kakaowego włożyć do formy, w której pieczone było ciasto. Na biszkopt wyłożyć krem z owocami, przykryć drugą połową biszkoptu. Po wierzchu ciasto pokryć kremem z kubka i udekorować borówkami. Torcik wstawić do lodówki na kilka godzin aby krem dobrze zgęstniał.

Warto wiedzieć robiąc torcik czekoladowy z borówkami i bananem.
Jeśli nie macie w domu czarnej herbaty torcik możecie nasączyć samym sokiem z cytryny połączonym z wodą i odrobiną cukru. Nie nasączałam jedynie spodu biszkoptu czekoladowego, każdą pozostałą stronę łącznie z górą intensywnie skropiłam naparem z herbaty.
Biszkopt kakaowy upiekłam w metalowej tortownicy o średnicy 20-u centymetrów. Możecie użyć nieco większej tortownicy jednak nie polecałabym używania zbyt dużej, gdyż torcik będzie niski.
Lubisz ciasta czekoladowe? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Brownie czekoladowe.

Dodaj komentarz