Przespałam trochę wrzucenie wam przepisu na piernik staropolski. Do świąt zostało dosłownie parę tygodni a ciasto na tenże właśnie piernik potrzebuje poleżakować przez minimum dwa tygodnie. Jest więc już trochę późno na przygotowanie tego ciasta. Tak czy inaczej zostawiam wam przepis na piernik staropolski, może przyda się on innym razem.
Piernik staropolski to piernik długo dojrzewający, im dłużej ciasto na piernik leżakuje w chłodnym miejscu, tym upieczony piernik bardziej aromatyczny i intensywniejszy w smaku. Minimalny czas na jaki powinniśmy odstawić ciasto do leżakowania to 2 tygodnie, jednak idealnie byłoby je odstawić na 6 tygodni. Ciasto po wyjęciu z lodówki należy podzielić na kilka placków, każdy z nich upiec, wystudzić, przełożyć powidłem śliwkowym i złożyć. Po złożeniu piernik dobrze jest pokroić na trzy kawałki i udekorować każdy polewą czekoladą lub lukrem.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na piernik staropolski.
- 1 kg mąki pszennej (typ 500) + ekstra do posypania
- 500 ml miodu płynnego kwiatowego
- 250 g masła
- 350 g cukru kryształu
- 3 łyżeczki sody (15 g)
- 3 jajka „M”
- 125 ml mleka
- 6 g przyprawy do piernika
- 1/4 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 800 g powidła śliwkowego
- 100 g masła
- 300 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki mleka

Jak zrobić piernik staropolski.
Przygotowanie ciasta na piernik staropolski.
Do większego garnka wlać miód, dodać cukier kryształ oraz masło. Mieszając od czasu do czasu podgrzewać na małym ogniu tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdjąć z ognia i wystudzić. W kubeczku połączyć sodę z mlekiem. Do dużej miski przesiać mąkę, przyprawę do piernika oraz sól. Dodać jajka, rozpuszczoną w mleku sodę oraz wystudzony miód z cukrem i masłem. Bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki, po czym przełożyć je do szklanej bądź kamionkowej miski lub pojemnika, przykryć ścierką kuchenną i włożyć do lodówki na minimum 2 tygodnie a najlepiej na 4-6 tygodni.
Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na 4 części, każdą z nich cienko rozwałkować na blacie lekko podsypanym mąką i ułożyć w formie do pieczenia. Na raz pracować tylko nad jedną częścią ciasta, pozostałe w tym czasie przetrzymywać w lodówce. Ciasto piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 20 minut a kiedy upieczone wystudzić.
Złożenie piernika staropolskiego.
Powidło śliwkowe przełożyć do garnka i dobrze podgrzać. Wystudzone blaty ciasta piernikowego przełożyć gorącym powidłem, układając jeden blat na drugim. Na górnym blacie ułożyć papier do pieczenia, na nim położyć deskę i obciążyć ją czymś cięższym, po czym odstawić na kilka godzin, aby powidło zgęstniało. Kolejno, odkroić brzegi ciasta celem jego wyrównania i kiedy gotowe przekroić ciasto wzdłuż dłuższego boku na trzy w miarę równe kawałki. Do miseczki włożyć połamaną na kawałki czekoladę, dodać masło oraz mleko. Podgrzewać w mikrofali tak długo, aż całość stanie się płynna. Polewą czekoladową pokryć każdy kawałek ciasta, jego górę jak i boki. Tak przygotowany piernik włożyć do lodówki lub odstawić w chłodne miejsce.

Warto wiedzieć robiąc piernik staropolski.
Ciasto piekłam w blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wymiar blaszki to 25 na 35 centymetra.
Lubisz piernik? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Kostkę piernikową.


Dodaj komentarz