Pyszne pączki przygotowane w mniej tradycyjny sposób, gdyż z dodatkiem dyni. Intensywnie cynamonowe i pełne smaku przypraw korzennych. Te pączki muszą zagościć na waszym stole tej jesieni.

Dynia jest warzywem uniwersalnym albowiem równie dobrze sprawdza się w daniach wytrawnych jak i w daniach słodkich. Oczywiście z dyni zazwyczaj robię zupy czy makarony z sosem. Robiłam już także muffiny dyniowe, ciasto dyniowe teraz przyszedł czas na pączki.
Pączki, które przygotowałam są na bazie ciasta drożdżowego. Do ciasta dodałam kilka dodatkowych składników. Poza dynią użyłam przypraw korzennych i cynamonu. Przyprawy te cudownie wydobywają i podkreślają smak dyni. Nie mogło ich zatem zabraknąć w moich pączkach.
Pączki posypałam jedynie po wierzchu cukrem wymieszanym z cynamonem. Zdecydowałam się nie wypełniać ich żadnym nadzieniem.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na pączki dyniowe.
- 15 dkg puree z dyni (u mnie piżmowej)
- 35 dkg mąki pszennej
- 4 dkg drożdży
- 1 łyżka cukru kryształu
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 100 ml letniego mleka
- 7 dkg margaryny lub masła bez soli
- 5 łyżek brązowego cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- olej słonecznikowy do smażenia
- dodatkowa mąka do podsypania ciasta
Posypka:
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/2 łyżeczka cynamonu mielonego
Jak zrobić pączki.
Pączki ciasto: na talerzyk wyłożyć drożdże, dodać łyżkę cukru. Mieszać do momentu, aż drożdże staną się płynne. Do płynnych drożdży dodać łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
W misce wymieszać puree z dyni, jajko oraz żółtko, letnie mleko i brązowy cukier.
W osobnej misce wymieszać mąkę, cynamon, sól oraz przyprawę do piernika.
Margarynę rozpuścić a następnie wystudzić.
Do suchych składników dodać wyrośnięte drożdże, mokre składniki po czym bardzo dokładnie wymieszać. Wyrabiać ciasto przez 3-4 minuty. Na końcu dodać płynną margarynę. Kontynuować wyrabianie ciasta do momentu, w którym ciasto zaczyna odchodzić od dłoni. Miskę z ciastem przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę delikatnie posypana mąką i rozwałkować na grubość około 1,5 do 2 centymetrów. Z rozwałkowanego ciasta szklanką wycinać kółka. Pączki układać na desce podsypanej mąką. Wycięte pączki odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno to zająć około 30 do 40 minut.
Do garnka wlać olej. Rozgrzać i kiedy gorący wkładać pączki. Pączki smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Upieczone pączki wykładać na papierowy ręcznik celem odsączenia tłuszczu.
Posypka: brązowy cukier wymieszać z cukrem pudrem i cynamonem. Zmiksować w młynku tak aby składniki połączyły się ze sobą.
Każdy pączek, jeszcze ciepły obtoczyć w cukrze cynamonowym.
Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc pączki dyniowe.

Puree z dyni zrobiłam poprzez zmiksowanie kawałków upieczonej dyni. Dynię wystarczy pokroić na kawałki, nie obierać ze skórki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec do momentu, aż zmięknie. Upieczoną wystudzić, obrać i zmiksować.
Ja obtoczyłam tylko wierzch pączków z cukrze. Jeśli zdecydujecie się na upieczenie bardzo małych pączków wtedy można obtoczyć je całe w cukrze.
W zależności od tego jak duże pączki chcemy uzyskać użyjmy szklanki o odpowiedniej średnicy. Można także wykroić pączki, które kształtem przypominają oponki.
Lubisz pączki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ekspresowe pączki.
Dodaj komentarz