Grysik kojarzy mi się z czasami mojego dzieciństwa. Wtedy, pity z butelki nie był moim ulubionym daniem. Obecnie rzadko gości na moim stole, używam go głównie jako dodatku do gołąbków bądź ciast owocowych.

Sporadycznie robię grysik na mleku podany z cukrem i cynamonem. Muszę tutaj jednak powiedzieć, iż taki grysik na mleku zamówił ostatnio mój mąż w jednej z węgierskich restauracji na deser. Chyba po raz pierwszy spotkałam się z tym, iż grysik na mleku podany może być na deser. Moje zaskoczenie było ogromne, kiedy mąż powiedział mi, iż jego mama taki właśnie grysik robiła dla niego kiedy był dzieckiem. Z jakiegoś dziwnego powodu myślałam, iż tylko moja mama w Polsce przyrządzała grysik w taki sposób.
Jako, iż poniekąd mąż przypomniał mi o grysiku, zamieszczam poniżej dla Was przepis na krem grysikowy. Krem grysikowy ugotowałam na mleku migdałowym. Podałam go z malinami i prażonymi migdałami. Grysikiem w takiej formie zajadać mogę się bez końca.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na krem grysikowy z malinami.
- 500 ml mleka migdałowego (ja użyłam z prażonych migdałów)
- 1 łyżka cukru
- 6 łyżek grysiku
- 250 ml śmietany kremówki
Sos malinowy:
- 1/2 szklanki mrożonych malin
- 2 łyżki cukru
- 150 ml wody
Dodatkowo:
- 1 łyżka płatków migdałowych
Jak zrobić krem grysikowy z malinami.
Do garnka wlać mleko migdałowe, dodać jedną łyżkę cukru i zagotować. Kiedy mleko w garnku zaczyna się gotować, małymi strużkami wsypać grysik, nieustannie mieszając. Grysik gotować na małym ogniu przez kilka minut, do momentu w którym stężeje. Ugotowany grysik wystudzić.
Zimną śmietanę kremówkę wlać do miski, ubić na pół-sztywno. Do tak ubitej śmietany mniejszymi porcjami dodawać zimny grysik, cały czas ubijając.
Sos malinowy: mrożone maliny włożyć do garnka, zalać wodą, wsypać dwie łyżki cukru i wstawić na ogień. Gotować 20 minut na średnim ogniu. Gotowy sos zmiksować i przetrzeć przez gęste sitko. Kolejno, schłodzić w lodówce przez kilka minut.
Do słoiczków bądź kubeczków na deser włożyć część kremu grysikowego, na który następnie wylać część sosu malinowego. Powtórzyć tę czynność jeden raz. Wierzch deseru posypać prażonymi płatkami migdałów. Gotowy deser schłodzić w lodówce.
Warto wiedzieć robiąc krem grysikowy z sosem malinowym.

Mrożone maliny można zastąpić dowolnymi owocami mrożonymi bądź z puszki.
Płatki migdałowe prażyłam na patelni z powłoką nieprzywierającą, na bardzo małym ogniu przez 4 minuty. Prażące się płatki migdałowe należy od czasu do czasu przemieszać.
Gotujący się na mleku grysik koniecznie należy nieustannie mieszać. Jeśli nie używamy garnka do gotowania mleka to jest duża szansa, iż mleko może nam się przypalić. Stąd też nieustanne mieszanie grysiku jest wskazane.
Lubisz maliny? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Ciasto jogurtowe z malinami.

Dodaj komentarz