Ten przepis zrobił furorę w mojej rodzinie. Tak jak zawsze wszyscy mi mówią jakie pyszne ciasto upiekłam i jak im smakuje, tak tym razem dodatkowo teściowa poprosiła o przepis.
Przepis napisałam, wysłałam i mamuśka będzie robić ciasto. Chyba z wrażenia, aż ją sprawdzę i zobaczę czy była w stanie dorównać mistrzowi 😀
Mój mąż przepada za budyniem czekoladowym. Czasami robię mu budyń na mleku ale tym razem pomyślałam, iż zaskoczę go czymś więcej. Stąd też ciasto.
Baza ciasta to herbatniki maślano-kakaowe, które przełożyłam masą na bazie budyniu czekoladowego i dżemu porzeczkowo-aroniowego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na ciasto bez pieczenia.
- 30 dkg herbatników maślano-kakaowych
- 400 ml mleka
- 40 gr budyniu czekoladowego
- 15 dkg cukru pudru
- słoiczek dżemu porzeczkowo-aroniowego (22 dkg)
- 25 dkg masła bez soli
- tarta czekolada do posypania
Jak zrobić kostkę budyniową bez pieczenia.
Do garnka wlać 350 ml mleka, dodać cukier i zagotować. W międzyczasie w pozostałych 50 ml mleka rozpuścić budyń. Kiedy mleko z cukrem zaczyna się gotować zalać budyń, zmniejszyć ogień na mały i cały czas mieszając doprowadzić do ponownego zagotowania. Od zagotowania trzymać budyń na ogniu przez minutę.
Masło włożyć do miski, utrzeć na puch. Kiedy masło jest już bardzo dobrze utarte, małymi ilościami dodawać zimny budyń. Ucierać do momentu, w którym w masie nie ma już grudek.
Złożenie ciasta: formę do pieczenia przed ułożeniem w niej herbatników warto wyłożyć folią aluminiową.
Na dno formy położyć pierwszą część herbatników, posmarować dżemem, na który wyłożyć połowę masy budyniowej. Na masie ułożyć kolejną warstwę herbatników, na nich dżem i ponownie masę, którą przykryć herbatnikami. Po wierzchu można całość posypać tartą czekoladą.
Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej dwie godziny.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc kostkę budyniową bez pieczenia.

Sięgnęłam po dżem porzeczkowo-aroniowy. Możecie oczywiście zastąpić go dżemem porzeczkowym, aroniowym, z owoców leśnych, powidłem śliwkowym. Ważne aby dżem, którego użyjecie był kwaskowaty w smaku. Zbyt słodki dżem sprawi, iż ciasto będzie zbyt słodkie.
Forma na ciasto, której użyłam była prostokątna i miała wymiary 20 na 30 centymetrów.
Możecie użyć dowolnych herbatników. Polecam Wam jednak te o smaku kakaowym. Połączyły się one bardzo dobrze z czekoladową masą budyniową.
Lubisz ciasta bez pieczenia? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasto pomarańczowe bez pieczenia.
Dodaj komentarz