Już niedługo tłusty czwartek. Łasuchy pewnie zacierają już ręce i przygotowują się na małą ucztę.
A będzie w czym wybrać bo tłusty czwartek to nie tylko pączki. Z okazji tłustego czwartku pieczone są faworki, oponki czy róże karnawałowe.
W moim domu na pewno jak co roku nie zabraknie pączków. Jak będzie u Was?
Małym minusem pączków jest czas jaki trzeba poświęcić na ich przygotowanie. Jeśli na czasie właśnie Wam zależy to może postawicie na faworki czy róże karnawałowe.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na faworki.
- 30 dkg mąki pszennej plus dodatkowa mąka do podsypania ciasta
- 4 żółtka
- 1 łyżka octu
- 4 pełne łyżki kwaśnej śmietany
- cukier puder do posypania
- olej słonecznikowy do smażenia
Jak zrobić faworki.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać żółtka, ocet oraz kwaśną śmietanę. Wyrobić ciasto.
Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę. Rozwałkować na grubość około 5 milimetrów. Rozwałkowane ciasto złożyć w małą kostkę i ponownie rozwałkować. Powtórzyć tę samą czynność około 6 razy. Po ostatnim złożeniu ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować bardzo cienko na grubość 3 milimetrów (maksymalnie). Z ciasta kroić prostokątne pasy. Moje miały długość 7-8 centymetrów i szerokość około 2-3 centymetrów. Po środku każdego z wykrojonych prostokątów zrobić 2- centymetrowe nacięcie wzdłuż. Przez nacięcie przełożyć jeden koniec prostokąta, delikatnie naciągnąć oba końce po przełożeniu.
W garnku rozgrzać olej, kiedy gorący kłaść faworki. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron.
Usmażone wykładać na papierowy ręcznik do osączenia. Wystudzone faworki posypać cukrem pudrem.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc faworki.

Użyłam octu 20%. Ocet zastąpić możecie spirytusem.
Długość, szerokość i grubość faworków zależy od Was. Zróbcie takie jakie najbardziej Wam smakują 🙂
Ciasto poza kilkakrotnym rozwałkowywaniem można także dodatkowo ubić kilka razy wałkiem.
Szukasz przepisów na tłusty czwartek? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ekspresowe pączki.
Dodaj komentarz