Ciasto gruszkowo-imbirowe idealnie wpasowuje się w dzisiejszą słoneczną pogodę.
Ciasta owocowe są najlepszymi ciastami do przygotowania w okresie letnim. W zależności od użytych owoców mogą być słodkie a jednocześnie delikatnie kwaskowate i orzeźwiające.
Czekam z niecierpliwością na świeże truskawki, maliny, borówki. Będzie się działo 🙂
Tym razem musiałam zadowolić się gruszkami. Ale to nic, bo je też bardzo lubię i do tego ciasta były jak znalazł.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na ciasto gruszkowe.
- 23 dkg mąki pszennej
- 1/2 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczka soli
- 11,5 dkg brązowego cukru
- 1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczka mielonego imbiru
- 2 duże jajka
- 120 ml mleka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 6,5 dkg margaryny (bez soli)
- 2-3 dojrzałe gruszki
Karmel:
- 6 dkg margaryny (bez soli)
- 11,5 dkg brązowego cukru

Jak zrobić ciasto gruszkowe z imbirem.
Przygotowanie ciasta zaczniemy od przygotowania karmelu. Nie jest to tradycyjny karmel gdyż nie będziemy tutaj nic podgrzewać ani topić. W miseczce utrzeć cukier wraz z margaryną na puszystą masę.
Formę, w której będziemy piec ciasto wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wylać utarte masło z cukrem.
Gruszki obrać, pokroić na ósemki. Pokrojone, ułożyć na maślano-cukrowej masie.
W garnku ubić jajka z cukrem oraz solą. Ubijamy do momentu, aż masa stanie się puszysta a cukier dość znacząco się rozpuści.
Do osobnej miseczki przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, gałkę muszkatołową, cynamon oraz imbir. Do kolejnej miseczki wlać mleko, dodać do niego sok cytrynowy. Wymieszać i odstawić na 5 minut.
Do jajek ubitych z cukrem i solą dodać suche składniki. Bardzo dokładnie wymieszać. Na koniec, stopniowo dodać mleko z sokiem. Gotowym ciastem zalać gruszki uprzednio ułożone na maślano-cukrowej masie.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Piec ciasto przez około 40 do 50 minut.

Warto wiedzieć robiąc ciasto gruszkowe.
Gruszki, których będziemy używać muszą być miękkie. Twarde gruszki nie upieką się i ciasto zwyczajnie w świecie nie będzie smaczne.
Gruszki można zastąpić jabłkami.
Forma do pieczenia, której użyłam miała średnicę 25-u centymetrów i była okrągła.
Użyłam najciemniejszego rodzaju brązowego cukru muscovado. Zalecałabym użycie cukru muscovado jasnego. Ja akurat pod ręką miałam tylko ciemny stąd mój wybór.
Lubisz ciasta owocowe? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na Ciasto jogurtowe z malinami
Dodaj komentarz