Frytki mają ogromne grono fanów. Znaleźć można je w niejednej restauracji jako dodatek do całej masy innych dań. Zajadamy się także tylko nimi, z dodatkiem sosu czy wyłącznie soli.
Frytki nie są najzdrowszą potrawą, gdyż niestety smażone są na głębokim tłuszczu.
A co zrobić jak ktoś nie może jeść smażonego? Odpowiedź jest bardzo prosta – trzeba upiec 🙂
Tak właśnie przygotowałam frytki z przepisu poniżej. Pieczone w piekarniku z odrobiną słodkiej papryki.
A żeby sobie całkowicie odmienić zamiast ziemniaków postawiłam na selera.
W ten sposób uzyskałam danie lekkie, chrupiące i niestandardowe.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na frytki.
- 60 dkg selera (korzeń)
- 3/4 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
Sos:
- 1 opakowanie serka kremowego (150 gr, użyłam tego bez laktozy)
- szczypta szafranu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 i 1/2 łyżeczki wrzącej wody
- pęczek świeżych ziół (koperek, szczypiorek)
Jak zrobić frytki z selera.
Selera obrać, umyć a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w słupki o grubości około 1 centymetra.
W miseczce wymieszać olej, sól, kminek, paprykę oraz natkę pietruszki. Gotową masą natrzeć dokładnie kawałki selera. Odstawić na 5 minut.
Frytki przełożyć na blachę do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza do momentu, aż będą chrupkie i miękkie.
Przygotowanie sosu: szafran zalać wrzącą wodą, odstawić do wystygnięcia. W miseczce wymieszać serek, szafran z wodą, sól, pieprz, pokrojone drobno zioła oraz jogurt. Sos gotowy.

Warto wiedzieć robiąc frytki pieczone z selera.
Frytki można podawać z warzywnym dipem, jako dodatek to innych dań bądź same. Mi najbardziej smakowały podane z sosem z serka kremowego, na który załączyłam dla Was przepis.
Do pieczenia frytek najlepiej użyć większej blachy, tak aby były one na niej dobrze rozłożone.
Lubisz selera? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na Burgery z selera
Dodaj komentarz