Bezglutenowe ciasteczka przygotowane z mąki owsianej z dodatkiem płatków owsianych, orzechów włoskich, żurawiny i siemienia lnianego. Ciasteczka te posmakują wszystkim, nie tylko tym którzy nie spożywają glutenu. Najlepiej sprawdzą się jako przekąska podana na lunch, śniadanie bądź kolację.
Ciasteczka owsiane piekę kiedy mam ochotę na coś zdrowego z dodatkiem ziaren, orzechów i suszonych owoców. W tych ciasteczka możecie np. orzechy włoskie zastąpić orzechami laskowymi, nerkowca, makadamia. Również siemię lniane oraz suszona żurawina mogą zostać zastąpione np. rodzynkami, suszonymi morelami, ziarnami chia czy sezamem.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ciasteczka owsiane.
- 12 dkg masła bez soli
- 8 dkg cukru pudru
- 1 łyżka miodu
- 18 dkg mąki owsianej bezglutenowej
- 12 dkg płatków owsianych bezglutenowych
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 dkg suszonej żurawiny
- 5 dkg orzechów włoskich
- 2 łyżki siemienia lnianego
Jak zrobić ciasteczka owsiane.
Do miski włożyć miękkie masło, cukier puder oraz miód. Utrzeć na puszystą, kremową konsystencję. Kolejno dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz płatki owsiane. Wymieszać. Następnie dodać żurawinę, siemię lniane oraz orzechy pokrojone na średniej wielkości kawałki. Zagnieść ciasto. Z ciasta formować kulki o pożądanej średnicy. Każdą kulkę spłaszczać na grubość jednego centymetra. Ciasteczka ułożyć na formie wyłożonej papierem do pieczenia, po czym wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 do 25-u minut.

Warto wiedzieć robiąc ciasteczka owsiane.
Każde z moich ciasteczek miało średnicę 6-u centymetrów.
Ciasteczka są dość sycące i idealne sprawdzą się podane na śniadanie z kubkiem mleka.
Szukasz przepisów na ciasteczka z żurawiną? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasteczka guziki.
Czy mogę użyć innych dodatków np. dżemu? Oraz co się stanie jeżeli jednak w maśle będzie sól? Nie mogę znaleźć masła bez soli w żadnym sklepie.
Nie polecałabym dżemu, jego konsystencja nie sprawdzi się w tych ciastkach. Suszone owoce i orzechy będą najlepsze. Masło można zastąpić margaryną.