Tabbouleh to danie kuchni libańskiej, którego podstawą jest kasza bulgur. Danie przypomina coś na kształt sałatki, w której poza kaszą znaleźć można pomidory, ogórka, mnóstwo zieleniny takiej jak mięta, natka pietruszki czy zielona cebulka. Dodatkowo danie doprawia się do smaku sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.

Tabbouleh serwuje się na zimno głównie jako dodatek do mięs. Dla mnie najlepiej smakuje z mięsem z grilla, sznyclami i z szaszłykami.
Dzięki obecności świeżej mięty oraz cytryny danie to jest niezwykle aromatyczne.
Kaszę bulgur bez problemu można kupić w większości sklepów dlatego też skuście się i zróbcie w domu to danie.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki potrzebne do Tabbouleh.
- 150 g kaszy bulgur
- 4 średniej wielkości pomidory
- duży pęczek świeżej mięty
- 3 duże pęczki natki pietruszki
- 1/2 ogórka sałatkowego
- pęczek zielonej cebulki
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- pieprz do smaku
- szczypta otartej skórki z cytryny
Jak zrobić Tabbouleh.
Kaszę bulgur ugotować według instrukcji na opakowaniu. Ja użyłam kaszy w woreczkach i gotowałam ją jakieś 12 minut.
Ugotowaną kaszę odlać z wody i wystudzić. Zimną włożyć do miski.
Pomidory sparzyć wrzącą wodą, zdjąć z nich skórkę oraz wyjąć ziarna. Pokroić w małą kostkę.
Ogórka umyć, wydrążyć i wyrzucić ziarna i miąższ po czym pokroić go w małą kostkę.
Miętę, natkę pietruszki oraz zieloną cebulkę posiekać bardzo drobno.
Do miski włożyć wszystkie składniki. Dodać sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz do smaku oraz otartą skórkę z cytryny. Bardzo dobrze wymieszać.
Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc Tabbouleh.

Do sałatki możecie dodać także czosnek, paprykę, czerwoną cebulę lub ziarna granatu.
Kasza bulgur w momencie dodania do pozostałych składników powinna być zimna.
Lubisz sałatki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę śledziową z papryką.
Dodaj komentarz