Jesteś fanem czekoladowych kulek Ferrero Rocher i chciałbyś je zrobić sam w domu? Dobrze trafiłeś. Poniżej znajdziesz przepis jak krok po kroku przygotować kulki Ferrero Rocher a żeby było ciekawiej sam możesz zrobić także tort. Ten bajecznie czekoladowy tort jest połączeniem kremowej masy czekoladowej, czekoladowego biszkoptu z orzechami oraz orzechowych kulek Ferrero Rocher.
Jeśli zatem szukacie przepisu na tort urodzinowy czy tort na każdą inną okazję, to tort Ferrero Roche będzie jak znalazł. Zapewniam, iż tort ten jest naprawdę prosty do przygotowania. Do upieczenia mamy biszkopt, który jest dość łatwy a zrobienie kremu czy czekoladowych kulek nie jest jakimś bardzo skomplikowanym wyczynem.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na tort Ferrero Rocher.
Biszkopt czekoladowy:
- 5 jajek
- 80 g cukru pudru
- 80 g mąki pszennej
- 10 g kakao
- 2 łyżki mąki krupczatki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 80 g orzeszków ziemnych
Masa czekoladowa:
- 350 g czekolady mlecznej
- 400 ml śmietany kremówki (36%)
- 100 g Nutelli
- 40 g wafla
Domowe Ferrero Rocher:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 180 ml śmietany kremówki (36%)
- 50 g masła bez soli
- 80 g orzeszków ziemnych
- 60 g wafla
Polewa:
- 30 g mlecznej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka żelatyny
Posypka orzechowa:
- 50 g orzeszków ziemnych
Jak upiec tort Ferrero Rocher.
Biszkopt: do miski wbić białka jajek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Do ubitej piany z białek małymi partiami dodawać cukier puder cały czas kontynuując ubijanie.
W kubku rozmieszać żółtka jajek. Mąkę pszenną, krupczatkę, kakao oraz proszek do pieczenia przesiać przez sitko.
Do ubitych białek dodawać większymi partiami żółtka oraz suche składniki z miski mieszając delikatnie. Pod koniec dodać grubo siekane orzeszki ziemne.
Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia po czym wylać do niej ciasto. Formę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25-30 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić wzdłuż na trzy równe części.
Masa czekoladowa: w garnku podgrzać 200 ml śmietany kremówki, nie gotować. Do miski włożyć połamaną w kostkę czekoladę, zalać gorącą kremówką i dokładnie wymieszać. Wystudzić.
Do wystudzonej masy czekoladowej dodać Nutellę, ubijać robotem ręcznym lub ubijakiem. Kolejno, małymi partiami dodać 200 ml zimnej kremówki, cały czas ubijając masę. Na samym końcu dodać bardzo drobno pokruszony wafel. Wymieszać i chwilę schłodzić w lodówce.
Złożenie ciasta: uprzednio przekrojone na trzy części ciasto przełożyć masą, obłożyć nią także górę oraz boki ciasta.
Orzeszki, użyte do posypania boków ciasta należy drobno pokroić i obłożyć pokrojonymi boki ciasta.
Polewa: do 50 ml zimnego mleka wsypać żelatynę po czym odstawić na 5 minut. Do garnka wlać 50 ml mleka i podgrzać. Do miski włożyć połamaną gorzką i mleczną czekoladę. Mleko wraz żelatyną lekko podgrzać (najlepiej odrobinę w mikrofalówce), po czym zalać nim czekolady w misce i dokładnie wymieszać, po czym schłodzić. Kiedy polewa zaczyna gęstnieć polać nią tort.
Domowe Ferrero Rocher: śmietanę kremówkę wraz z masłem podgrzać, nie gotować. Do miski połamać oba rodzaje czekolady po czym zalać gorącą śmietaną z masłem. Bardzo dokładnie wymieszać najlepiej ubijakiem. Pod koniec ubijania dodać drobno pokruszony wafel. Masę schłodzić w lodówce i kiedy gęsta formować z niej kulki. Orzechy bardzo drobno posiekać. Każdą kulkę obtaczać w posiekanych orzechach. Gotowe kulki schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Kulkami Ferrero Rocher udekorować tort. Oczywiście kulki smakują rewelacyjnie także same nie tylko jako dekoracja tortu.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc tort Ferrero Rocher.

Forma do pieczenia, której użyłam była okrągła i miała średnicę 24 centymetrów.
Doradzam Wam użyć formy o nieco mniejszej średnicy. Tort wyjdzie Wam wtedy wyższy a i przekrojenie biszkoptu będzie prostsze.
Ja zrobiłam kulki czekoladowe nieco większe od tych, które dostać możecie w sklepie. Wielkość kulek zależy całkowicie od Was 🙂
Lubisz ciasta czekoladowe? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Ciasto czekoladowe.
Dodaj komentarz