Należycie może do tej grupy osób, które uwielbiają chodzić do lasu i własnoręcznie zbierać grzyby?
Z tego co widzę po zdjęciach znajomych na Facebooku, grzybów w tym roku jest pod dostatkiem i co niektórym udało się nawet już zebrać całkiem pokaźne okazy.
Ja przyznaję, iż nie lubię zbierać grzybów. Nie znam się na nich kompletnie. Na pewno nazbierałabym muchomorów, ugotowała i zjadła ze smakiem.
Na szczęście grzyby leśne są łatwe do kupienia na targu lub od znajomych, tych sprawdzonych oczywiście, którzy na grzybach się znają i całkiem przypadkiem udało im się nazbierać całe koszyki maślaków czy prawdziwków.
Grzyby leśne najczęściej marynujemy, tak aby mieć ich zapas na zimę. Na bieżąco sprawdzą się w jajecznicy czy w makaronie.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na makaron z grzybami.
- 250 g makaronu calamarata
- pęczek zielonej cebulki
- 500 g grzybów leśnych
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka soli
- 50 ml śmietanki
- 600 g sera Camembert
- 1 łyżeczka soli
- szczypta białego pieprzu
- 100 ml wody, w której gotowany był makaron
Jak zrobić makaron z grzybami.
Makaron ugotować w osolonej jedną łyżką soli wodzie. Kiedy ugotowany, odlać wodę zostawiając 100 ml, które później dodamy do sosu grzybowego. Makaron odcedzić i przelać zimną wodą.
Grzyby oczyścić, pokroić na średniej wielkości kawałki. Na patelnię włożyć masło, dodać grzyby. Smażyć na średnim ogniu, aż zmiękną. Kiedy miękkie, posolić jedną łyżeczką soli, dodać pieprz, śmietankę, wodę, pokrojony ser oraz pokrojoną cebulkę. Gotować 4 do 5 minut mieszając od czasu do czasu.
Gotowy sos połączyć z ciepłym makaronem. Podawać posypany świeżą zieloną cebulką.

Warto wiedzieć robiąc makaron z grzybami.
Ja użyłam makaronu calamarata. To makaron podobny do cannelloni, jest on jednak odrobinę węższy i kawałki są zdecydowanie krótsze.
Możecie użyć dowolnie wybranego makaronu.
Grzyby leśne zastąpić można pieczarkami.
Lubisz grzyby? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Zupę grzybową z gnocchi.
Dodaj komentarz