Pomidorówka należy do moich ulubionych zup. Najbardziej smakuje mi podawana z dodatkiem śmietany i makaronu. Zupa pomidorowa z makaronem kryje w sobie smak mojego dzieciństwa. Jestem ciekawa czy wy też macie takie dania i sięgacie po nie od czasu do czasu.
Z pomidorów zrobić można bardzo wiele – ketchup, przecier, używać do sosów, dodawać do sałatek, smażyć z jajkami czy właśnie robić zupy.
Tak jak lubię moją pomidorówkę z makaronem tak tym razem sięgnęłam po zupę krem. Mama przywiozła mi całe pudełko pomidorów, które wyhodowała w swojej szklarni. Część z nich użyłam do zupy a część zapiekłam wraz z mięsem.
Pomidory połączyłam z cukinią, gdyż nie chciałam robić zupy na samych tylko pomidorach. Dodałam jeszcze odrobinę czosnku, pikantną paprykę i świeżą bazylię. Zupę podałam z groszkiem ptysiowym. Była bardzo lekka, kremowa i smaczna.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na zupę pomidorową z cukinią.
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 1 mała papryczka chili
- 50 dkg cukinii
- 15 listków świeżej bazylii
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka soli
- 800 ml wody
- 50 ml śmietanki do zup
- 1/6 łyżeczki pieprzu
- 1 płaska łyżeczka soli

Jak zrobić zupę z pomidorów i cukinii.
Pomidory w zależności od rodzaju i wielkości pokroić na duże kawałki. Cukinię pokroić na duże plastry. Pokrojone pomidory i cukinię przełożyć na blachę do pieczenia. Dodać obrane ząbki czosnku, krojoną papryczkę chili, skropić oliwą i posolić jedną łyżką soli. Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 30 minut.
Upieczone i gorące jeszcze warzywa przełożyć do garnka. Dodać wodę , pieprz oraz jedną płaską łyżeczkę soli. Gotować przez 20 minut. Po 20-u minutach dodać śmietankę oraz drobno krojoną bazylię. Zagotować i gotować przez 2 minuty. Zupę zdjąć z ognia i zmiksować na jednolity krem. Dodatkowo, zmiksowaną już zupę przelać przez gęste sitko. Podawać samą albo z ryżem, grzankami bądź groszkiem ptysiowym.

Warto wiedzieć robiąc zupę z pomidorów i cukinii.
Ja użyłam mieszanki pomidorów. Miałam i pomidorki koktajlowe i malinówki i jakieś inne pomidory, których nazwy zupełnie nie znam. Pomidorków koktajlowych nie kroiłam a zapiekłam je w całości.
Zupę po zmiksowaniu możecie przelać przez sitko ale nie musicie. Przelana przez sitko będzie jednak bardziej kremowa i delikatna w smaku.
Uważajcie z papryczką chili jakiej użyjecie. Sięgnijcie po standardowe chili nic bardziej pikantnego.
Lubisz pomidory? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Tartę pomidorową z klopsikami.
A co z papryczka chili? Kiedy ja dodac? W opisie nie ma :/ wlasnie robie zupe :))) na razie prezentuje sie znakomicie, ale czekam na efekt końcowy 😀
Bardzo trafna uwaga. Już poprawiłam 🙂 Papryczkę chili można dodać w każdym momencie, byle przed zmiksowaniem. Ja dodałam ją do pomidorów i cukinii i razem zapiekłam. Smacznego i pozdrawiam 🙂
Nie miałam świeżego chilli, dodałam szczyptę suszonego, troszkę też chyba przegięłam z pieprzem – zupa wyszła pikantna, ale że lubię ostre smaki to było to w sumie na plus : )
Zaskakująco smaczny krem. W ramach eksperymentu wrzuciliśmy do miseczek… kilka ząbków marynowanego czosnku. Wyszedł sztos! Podaliśmy też z grissini z rozmarynem.
Dzięki za przepis, na pewno powtórzę : )
Super cieszę się bardzo, że smakowało 🙂 Z chili trzeba uważać. Ja ostatnio użyłam jakiejś wyjątkowo pikantnej bo palce mnie przez cały dzień piekły nieziemsko. Spróbuję wersję z marynowanym czosnkiem bo tak jeszcze nie jadłam. Pozdrawiam 🙂