Pod nazwą stracciatella ukrywają się trzy zupełnie różne potrawy kuchni włoskiej: zupa, ser i lody. Jedyną rzeczą, którą mają one ze sobą wspólną, jest ich nazwa. Słynne we Włoszech lody stracciatella to odmiana gelato, które zawiera w swoim składzie małe, nieregularne kawałki czekolady. Z kolei stracciatela di bufala to miękki ser pochodzący z regionu Apulia. Ostatnim daniem o tej nazwie jest wywodząca się z Rzymu zupa na bulionie z dodatkiem kluseczków jajecznych. Te zupełnie różne od siebie pod kątem smakowym oraz odbiegające od siebie wyglądem dania, są inspiracją dla sernika, na który poniżej was zapraszam. Jest to smaczny sernik bez pieczenia na herbatnikach kakaowych z dodatkiem gorzkiej czekolady. Sernik ten jest prosty do zrobienia i ma pyszny, serowo-czekoladowy smak.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sernik stracciatella bez pieczenia.
Spód:
- 180 g herbatników kakaowych
- 80 g masła
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 200 ml śmietanki kremówki (30 % lub 36%)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 180 g cukru pudru
- 20 g żelatyny w proszku
- 50 g zimnej wody
Dodatkowo:
- 50 g gorzkiej czekolady

Jak zrobić sernik stracciatella bez pieczenia.
Masło wstawić na 30 sekund do mikrofali. Herbatniki pokruszyć za pomocą tłuczka bądź w malakserze i kiedy gotowe dodać do nich płynne masło i dokładnie razem połączyć, miksując bądź mieszając. Połączone z masłem herbatniki ułożyć w okrągłej tortownicy, równomiernie rozłożyć na jej spodzie, po czym delikatnie przygnieść szklanką. Tortownicę z herbatnikami wstawić na 20 minut do lodówki.
Żelatynę w proszku zalać zimną wodą, odstawić na 5 minut do napęcznienia, po czym wstawić na 30 sekund do mikrofali. Wymieszać.
Gorzką czekoladę ułożyć na deseczce i bardzo drobno posiekać nożem.
Zimną śmietankę kremówkę ubić na pół-sztywno ręcznym ubijakiem bądź robotem kuchennym. Kolejno, do większej miski włożyć twaróg, dodać cukier puder oraz wanilię i miksować przez minutę. Następnie wlać ubitą śmietankę i miksować przez kilkanaście sekund, po czym dodać wystudzoną lecz płynną żelatynę, dodając najpierw do niej odrobinę masy serowej, aby uniknąć jest zbyt szybkiego stężenia się w masie i uformowania grudek. Po dodaniu żelatyny całość miksować przez kilkanaście sekund, po czym dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Masę serową wylać na spód z herbatników, równomiernie rozprowadzić, posypać tartą czekoladą i kiedy gotowe wstawić na 3-4 godziny do lodówki.

Warto wiedzieć robiąc sernik stracciatella bez pieczenia.
Sernik robię w tortownicy o średnicy 23 centymetrów.
Czekoladę należy bardzo dobrze posiekać aby jej kawałki były jak najmniejsze.
W tym przepisie wykorzystuję twaróg mielony z wiaderka.
Lubisz serniki? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sernik baskijski.


Wygląda super. Chętnie bym spróbowała tego sernika.