Sos słodko-kwaśny
Sos słodko-kwaśny wywodzi się z Chin jednak obecnie jego różne wersje odnaleźć można także w innych kuchniach, w tym amerykańskiej czy tajskiej. Chińska wersja tegoż sosu opiera się na cukrze, occie, często sosie sojowym a także przyprawach takich jak imbir. W wersji wzbogaconej, typowej dla krajów zachodu, w skład tego sosu wchodzi dodatek pasty pomidorowej bądź ketchupu oraz sok owocowy, którym jest najczęściej sok ananasowy. Ten prosty do zrobienia sos jest świetnym dodatkiem do żeberek, wieprzowiny, panierowanego kurczaka, spring rolls, makaronu ryżowego z mięsem i warzywami, krewetek oraz wielu innych dań. Można podać go zarówno jako dodatek bądź wykorzystać jako jeden ze składników robiąc konkretne danie.
Przygotowanie sosu słodko-kwaśnego zajmuje nieco ponad 10 minut i zaczyna się od połączenia ze sobą większości składników, gotowania ich na małym ogniu przez chwilę a na koniec zagęszczenia mąką kukurydzianą wymieszaną z wodą. Gotujemy jeszcze razem przez moment i tyle, sos gotowy. Podać możemy go od razu, kiedy jest gorący bądź wystudzić. Zimny sos jest super jako dodatek, natomiast sos gorący sprawdza się dodany jako jeden ze składników na przykład do makaronu z wieprzowiną. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sos słodko-kwaśny.
- 250 ml soku ananasowego
- 15 g mąki kukurydzianej
- 100 g cukru brązowego jasnego
- 30 g octu ryżowego
- 80 g ketchupu
- 20 g sosu sojowego
- 20 g wody

Jak zrobić sos słodko-kwaśny.
Do garnka wlać sok ananasowy, ocet ryżowy, sos sojowy, ketchup oraz wsypać brązowy cukier. Przy pomocy ręcznego ubijaka wymieszać składniki, po czym zagotować i gotować na małej wielkości ogniu przez 4-5 minut, mieszając od czasu do czasu. W małej miseczce połączyć mąkę kukurydzianą z wodą i kiedy gotowe wlać do gotujących się w garnku składników, szybko wymieszać i zagotować. Od momentu zagotowania gotować na małym ogniu przez 5-6 minut, mieszając w miarę często. Gotowy sos zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą układając ją w taki sposób aby przylegała do sosu. Odstawić do wystygnięcia i kiedy zimny wstawić do lodówki.

Warto wiedzieć robiąc sos słodko-kwaśny.
W tym przepisie wykorzystuję ketchup łagodny.
Lubisz sosy na bazie ketchupu? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sos barbecue.


Nigdy sama nie robiłam tego sosu. Chętnie spróbuję zrobić według tego przepisu.