Koreańska wołowina bulgogi czyli grillowane plastry mięsa wołowego w klasycznej marynacie z sosu sojowego, czosnku, papryczki chili i oleju sezamowego. Do przygotowania tego koreańskiego dania najlepiej nadają się delikatne części wołowiny takie jak stek oraz polędwica, chociaż sięgnąć można również po karkówkę oraz rostbef. Cieniutko krojone mięso bardzo często podawane jest z warzywami oraz z ryżem. Popularnym dodatkiem do bulgogi jest kimchi, kapusta pak choi a także selekcja ulubionych warzyw. Danie to świetnie sprawdza się zabrane na lunch do pracy zapakowane w lunchbox, podane na obiad oraz jako przekąska. Zachęcam was do sięgnięcia po przepis na bulgogi i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na bulgogi.
Marynata:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka płatków chili lub pasty gochujang
- 1/2 łyżeczka tartego imbiru
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka brązowego cukru
- 300 g wołowiny (stek, polędwica albo inny delikatny kawałek)
Dodatkowo:
- 100 g marchwi
- 1 duża kapusta pak choi
- 2 sztuki zielonej cebulki
- 1 łyżeczka ziaren sezamu (biały + czarny)
- 100 g czerwonego ryżu
- 1 limonka (opcjonalnie)
- mały pęczek rzodkiewki
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki majonezu sriracha

Jak zrobić bulgogi.
Do miski wlać sos sojowy i olej sezamowy, dodać płatki chili, tarty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz brązowy cukier. Wymieszać. Wołowinę włożyć do plastikowego woreczka, po czym umieścić ją na 30 minut w zamrażalniku. Po tym czasie wyjąć ją z zamrażalnika i pokroić na cieniutkie plasterki, które przełożyć do miski z marynatą i dokładnie wymieszać. Miskę z mięsem przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 3-y godziny. Patelnię grillową bądź wok wstawić na ogień, bardzo dobrze rozgrzać, wlać olej i kiedy gorący ułożyć plasterki marynowanego mięsa. Grillować na dużym ogniu do momentu, w którym mięso jest lekko przypieczone i skarmelizowane z obu stron. Wyłożyć na talerzyk.
Kapustę pak choi przekroić na cztery części i wyciąć z każdej twardy głąb znajdujący się u podstawy. Na patelnię wlać łyżkę oleju, rozgrzać i ułożyć kapustę. Grillować przez około trzy minuty do momentu, w którym jest lekko przypieczona z każdej strony. Wyłożyć na talerzyk. Na tę samą patelnię wlać łyżkę oleju, rozgrzać i włożyć pokrojoną w słupki marchew. Smażyć przez dwie minuty, po czym wyjąć na talerzyk.
Rzodkiewkę pokroić na cieniutkie plasterki, zieloną cebulę drobno pokroić, ryż ugotować do miękkości i wystudzić. W głębokiej miseczce ułożyć ugotowany ryż, grillowaną kapustę pak choi, mięso, marchew i rzodkiewkę. Polać majonezem sriracha, posypać zieloną cebulką oraz ziarnami sezamu. Opcjonalnie, całość skropić można odrobiną soku z limonki.

Warto wiedzieć robiąc bulgogi.
Bulgogi przygotowałam z czerwonym ryżem, który gotowałam przez 30 minut.
Mięso oraz warzywa zrobiłam na patelni grillowej.
Przepis na domowy majonez sriracha znajdziesz TUTAJ.
Mięso marynuję przez trzy godziny lecz można je marynować przez noc.
Nie smażę całego mięsa na raz a w dwóch turach. Za każdym razem używam jedną łyżkę oleju na jedną część mięsa.
Lubisz dania z wołowiną? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Wołowinę i nerki pod ciastem francuskim.


Dodaj komentarz