Sernik z brzoskwiniami i kokosem to obok sernika na kruchym spodzie kakaowym, jeden z moich ulubionych serników. Jest to sernik na kruchym spodzie, który poza masą serową zawiera owoce a także słodką bezę kokosową. Co prawda nie jest to ciasto do zrobienia w 5 minut, aczkolwiek można je dość sprawnie przygotować. Ciasto to jest świetnym deserem podanym przy wyjątkowym święcie jak również bez okazji.
Przygotowanie sernika z brzoskwiniami i kokosem zaczynamy od zrobienia ciasta kruchego. Po posiekaniu składników i zarobieniu ciasta umieszczamy je w lodówce na godzinę. Kolejno wałkujemy, wykładamy nim blaszkę i podpiekamy. W międzyczasie zajmujemy się przygotowaniem masy serowej. Masło ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym, dodajemy żółtka, ser, mąkę ziemniaczana, proszek oraz ubite białka. Masę wylewamy na podpieczone ciasto, układamy na nim brzoskwinie z puszki i pieczemy dalej przez 40 minut. Na 10 minut przed dodaniem bezy kokosowej zajmujemy się jej przygotowaniem. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy kokos oraz proszek. W miarę szybko rozprowadzamy bezę na podpieczonym serniku i kończymy pieczenie ciasta przez następne 20 minut. Ciasto kroimy po wystudzeniu. Zachęcam was do sięgnięcia po przepis na sernik z brzoskwiniami i kokosem i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sernik z brzoskwiniami i kokosem.
Kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 150 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 cukier waniliowy (32 g)
- 3 białka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta proszku do pieczenia
- 100 g miękkiego masła
Beza kokosowa:
- 100 g cukru pudru
- 4 białka
- 80 g wiórków kokosowych
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- puszka brzoskwiń (820 g wraz z syropem, brzoskwinie 470 g)

Jak zrobić sernik z brzoskwiniami i kokosem.
Przygotowanie kruchego ciasta.
Do miski malaksera wsypać mąkę pszenną, dodać cukier puder, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Zmiksować. W momencie, w którym składniki zaczynają łączyć się w całość dodać jajko oraz żółtka i miksować przez moment, do momentu uzyskania zwartego ciasta. Ciasto wyjąć na blat, lekko podsypać je mąką i uformować, po czym owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjąć, podsypać mąką i rozwałkować. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć blaszkę do pieczenia, nakłuć ciasto w kilku miejscach widelcem a następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza na 15 minut.
Przygotowanie masy serowej.
Do miski włożyć miękkie masło, dodać cukier puder oraz cukier waniliowy. Ucierać przez kilka minut do momentu, w którym uzyska ono puszystą i kremową konsystencję. Kolejno dodać żółtka, po nich ser, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. W osobnej misce ubić na sztywno pianę z białek i kiedy gotowa wmieszać ją do masy serowej. Masę serową wyłożyć na podpieczone kruche ciasto a na jej wierzchu ułożyć pokrojone na ćwiartki brzoskwinie. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza na 40 minut.
Przygotowanie bezy z kokosem i dokończenie ciasta.
Białka wlać do miski i ubić je na sztywno. Kolejno mniejszymi porcjami dodać cukier puder cały czas ubijając. Następnie wmieszać kokos oraz dodać proszek do pieczenia. Sernik ostrożnie wyjąć z piekarnika, wylać na niego pianę z kokosem, równo rozprowadzić, po czym włożyć ciasto ponownie do piekarnika na 20 minut. Upieczony sernik całkowicie wystudzić przed pokrojeniem.

Warto wiedzieć robiąc sernik z brzoskwiniami i kokosem.
Ciasto piekłam w metalowej blaszce o wymiarach 25 na 35 centymetra.
Kruche ciasto w tym serniku jest dość grube i jeśli preferujecie mniejszą ilość ciasta w serniku, to przygotujcie je z 2/3 ilości składników podanych w przepisie. W takim wypadku czas pieczenia kruchego ciasta to 10-12 minut. Ciasto kruche przygotować można na stolnicy, przy pomocy miksera planetarnego lub malaksera. Ja postawiłam na malakser.
Lubisz serniki? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sernik japoński.







Sernik z brzoskwiniami i kokosem brzmi jak prawdziwa uczta dla podniebienia. Połączenie kruchego ciasta, delikatnej masy serowej z brzoskwiniami i kokosowej bezy to prawdziwa kulinarna symfonia. Z chęcią wypróbuję ten przepis przy najbliższej okazji
Świetny przepis! Robiłam już kilka razy i za każdym razem wychodzi pysznie 🙂
Dziękuję bardzo 🙂 Pozdrawiam.