Kotlety z cukinii to danie jarskie, które koniecznie musicie wypróbować. Ja robiłam je wczoraj na obiad i zarówno mąż jak i teściowie byli tymi kotlecikami zachwyceni. Do przygotowania tych prostych kotletów z cukinii potrzebna jest świeża cukinia – najlepsze będą młode sztuki, które nie mają zbyt wiele pestek. Po umyciu i osuszeniu, cukinię należy zetrzeć na tarce i połączyć z pozostałymi składnikami, którymi są płatki, feta, jajka oraz przyprawy. Poza solą oraz pieprzem nie doprawiam kotletów żadnymi innymi przyprawami, gdyż ser feta nadaje temu daniu wyjątkowego smaku. Tak przygotowaną masę odstawiam na jakiś czas do lodówki głównie po to, aby płatki zmiękły i wchłonęły w miarę jak najwięcej soku z cukinii. Kiedy masa uzyska odpowiednią konsystencję, formuję z niej kulki, które obtaczam w płatkach i smażę na oleju. Kotlety z cukinii podaję na ciepło z dodatkiem sosu czosnkowego. Polecam Wam poniższy przepis na kotlety z cukinii i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na kotlety z cukinii.
- 600 g cukinii (żółta i zielona)
- 2 jajka rozmiar „M”
- 200-250 g płatków owsianych
- 100 g sera feta
- 1 i 1/2 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka pieprzu
Dodatkowo:
- 100 g płatków owsianych
- olej do smażenia
Jak zrobić kotlety z cukinii.
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, włożyć do miski i dodać jajka, pokruszony ser feta, sól, pieprz oraz 200 g płatków owsianych. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki, robiąc to dłonią, a nie łyżką. Jeśli masa na kotlety jest zbyt luźna, należy dodać pozostałe 50 g płatków owsianych. Miskę z masą na kotlety wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Po wyjęciu masy na kotlety z lodówki, nabierać ją za pomocą łyżki i formować z niej średniej wielkości kulki. Każdą z kulek obtaczać w płatkach owsianych i lekko spłaszczać na dłoni. Na dużą patelnię wlać olej, rozgrzać i kiedy dobrze nagrzany układać kotlety z cukinii. Kotlety z cukinii smażyć na średniej wielkości ogniu, na złoty kolor przez około 10-12 minut z obu stron łącznie. Usmażone kotlety wykładać na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem.

Warto wiedzieć robiąc kotlety z cukinii.
Kotlety przygotowałam z mieszanki żółtej oraz zielonej cukinii, którą to starłam wraz ze skórką na tarce o dużych oczkach. Jeśli nie mamy żółtej cukinii, kotlety można zrobić tylko i wyłącznie z cukinii zielonej.
Do przygotowania kotletów użyłam 200 g płatków owsianych. W przepisie podaję ilość pomiędzy 200, a 250 g dlatego, iż wszystko zależy od tego jak dużo soku puści cukinia po utarciu. Konsystencja masy na kotlety nie powinna być zbyt rzadka, ani zbyt gęsta, potrzebujemy coś pomiędzy. Z masy powinniśmy być w stanie w łatwy sposób formować kształtne kotlety.
Kotlety, które formowałam po spłaszczeniu miały 6-7 centymetrów średnicy.
Lubisz dania z cukinii? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Cukinię grillowaną.


Dodaj komentarz