Wielkanoc jest doskonałym okresem na przygotowanie potraw, które bazują na jajkach. Takich dań jest mnóstwo, gdyż mówimy tutaj nie tylko o daniach wytrawnych ale także o deserach. Do wyboru mamy całe mnóstwo pysznych bab i babeczek, mazurków, serników, wszelakich ciast bez pieczenia, sałatek, zup, faszerowanych jajek i tak by jeszcze długo wymieniać. Jedno jest pewne, w okresie świąt wielkanocnych zużywam do przeróżnych wypieków i potraw znacznie większą ilość jajek, aniżeli ma to miejsce w trakcie Świąt Bożego Narodzenia. Nie jest to jednak dla mnie zaskoczeniem albowiem nie od dzisiaj wiadomo, iż jajko jest nieodzownym elementem Wielkanocy.
Sałatka z jajkiem, marynowanymi grzybkami, grzankami ziołowymi i serem parmezan świetnie sprawdzi się w podana w okresie wielkanocnym ale nie tylko. Jest szybka do przygotowania, albowiem poza jajkami, nie musimy pozostałych jej elementów ani gotować ani piec. Do smaku sałatka doprawiona jest dressingiem jogurtowym z koperkiem i sokiem z cytryny. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na sałatkę z jajkiem i grzybkami i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sałatkę z jajkiem i grzybkami.
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 duża główka sałaty rzymskiej
- 100 g grzybków marynowanych
- 3 łyżki tartego sera parmezan
- 50 g grzanek ziołowych
Dressing jogurtowy:
- 120 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka krojonego koperku
- 2 łyżki majonezu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka soku z cytryny

Jak zrobić sałatkę z jajkiem i grzybkami.
Do miseczki włożyć mielony pieprz, sól, sok z cytryny, krojony koperek, jogurt oraz majonez. Wymieszać. Na talerzu do serwowania ułożyć liście sałaty, na nich położyć przekrojone na pół jajka, marynowane grzybki a także grzanki. Polać dressingiem jogurtowym i posypać tartym serem parmezan.

Warto wiedzieć robiąc sałatkę z jajkiem i grzybkami.
W tym przepisie wykorzystać można dowolne grzyby marynowane. Mogą to być zarówno marynowane grzyby leśne takie jak na przykład borowiki, podgrzybki bądź maślaki lub też sięgnąć można po marynowane pieczarki.
Przepis na domowe grzanki znajdziesz TUTAJ. Użyć można również grzanek kupionych w sklepie.
Jajka gotuję przez 8-9 minut. Czas gotowania jajek zależy od ich wielkości.
Lubisz sałatki z jajkiem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z jajek.


Przyznam że pierwszy raz widzę taką sałatkę. Lubię takie nowości.