Chutney czyli robiony z owoców bądź z warzyw zimny dodatek o konsystencji podobnej do dżemu. W swoim składzie często zawiera również takie dodatki jak ocet oraz przyprawy. To wywodzące się z Indii danie obecnie jest popularne w większości krajów. Dzięki swojemu zbalansowanemu słodko-kwaśnemu smakowi jest ono fenomenalnym dodatkiem do wszelakich serów, mięs a także dań kuchni indyjskiej, takich jak chociażby samosy. Popularne chutney to między innymi to robione z pomidorów, cukinii, śliwek, cebuli czy brzoskwiń.
Połączenie niektórych warzyw z odpowiednio dobranymi owocami bez wątpienia sprawdza się w tym smacznym dodatku. Mogą to być dowolne zestawy komponujących się ze sobą owoców i warzyw. Jednym z takich warzywno-owocowych połączeń jest chutney z pomidorów i moreli, gdyż słodkie morele świetnie przełamują słodko-kwaśny smak pomidorów. Całość komplementuje imbir oraz płatki chilli.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na chutney z pomidorów i moreli.
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 50 g cebuli
- 3 łyżki brązowego cukru
- 250 g moreli
- 1/2 łyżeczka płatków chilli
- 1/4 łyżeczka tartego imbiru
- 4 łyżki octu jabłkowego

Jak zrobić chutney z pomidorów i moreli.
Umyte i osuszone morele przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki, po czym owoce pokroić na małe kawałki. Obraną cebulę pokroić w małą kostkę, z kolei umyte i osuszone pomidorki koktajlowe pokroić na mniejsze kawałki lub w kostkę.
Do garnka włożyć pokrojone pomidorki, morele, tarty imbir, brązowy cukier, cebulę, płatki chilli i ocet jabłkowy. Zagotować, zmniejszyć ogień na mały i od tego momentu mieszając dość często gotować przez około godzinę bądź do momentu, w którym całość zgęstnieje a składniki będą miękkie. Gotowe chutney wystudzić i kiedy zimne przełożyć do słoiczka. Przetrzymywać w lodówce do 3-4 dni.

Warto wiedzieć robiąc chutney z pomidorów i moreli.
Po przygotowaniu chutney studzimy, po czym przekładamy do miseczki bądź słoiczka i umieszczamy w lodówce, gdzie przechowujemy je do kilku dni. Jeśli chcemy cieszyć się smakiem chutney w trakcie roku, to po umieszczeniu w słoiczku, szczelnym zamknięciu całość pasteryzujemy. Jeśli zdecydujemy się pasteryzować to nie studzimy chutney a przekładamy je gorące do słoiczka. Oczywiście pasteryzację robimy w dobrze umytych, dokładnie osuszonych słoikach ze szczelnie zamykanymi pokrywkami. Pasteryzować możemy zarówno w garnku z wodą bądź w piekarniku.
Morele zastąpić można brzoskwiniami bądź nektarynkami. Jeśli chodzi o pomidory to wybór należy do was, nie koniecznie muszą to być pomidorki koktajlowe.
Lubisz chutney? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Chutney z cukinii.


Dodaj komentarz