Kapusta pekińska cieszy się w moim domu sporą popularnością. Wykorzystuję ją nie tylko do przygotowania kimchi ale również do surówek oraz gołąbków. Jej podłużne, jasno-zielone oraz szerokie liście są soczyste i mają chrupiącą strukturę, dlatego też sprawdzają się wprost rewelacyjnie w powyżej wymienionych przeze mnie daniach. Surówka z kapusty pekińskiej, cukinii, papryki i kukurydzy to danie z warzyw, które jest idealnym dodatkiem do wszelakich mięs. Poniżej kilka propozycji na dania mięsne, których smak dopełni ta właśnie surówka.
Surówkę doprawiam lekkim dressingiem sałatkowym bazującym na oliwie, occie, syropie z agawy oraz oregano. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na surówkę z kapusty pekińskiej i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej.
- 700 g kapusty pekińskiej
- 200 g kukurydzy z puszki
- 1 duża zielona papryka (180 g)
- 200 g cukinii
- 2 zielone cebule
Sos sałatkowy:
- 1/2 płaska łyżeczka pieprzu
- 3/4 łyżeczki soli himalajskiej
- 1 łyżeczka oregano
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 1 łyżka syropu z agawy lub miodu

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej.
Kapustę pekińską rozkroić na cztery, po czym każdy kawałek pokroić na paseczki. Cukinię również rozkroić na cztery i pokroić na kawałki. Zieloną paprykę pokroić na cienkie paseczki, z kolei zieloną cebulkę drobno pokroić. Wszystkie pokrojone warzywa włożyć do miski, dodać kukurydzę z puszki, ocet, oregano, sól himalajską, pieprz, oliwę z oliwek oraz syrop z agawy. Dokładnie wymieszać. Przed podaniem surówkę przetrzymywać w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc surówkę z kapusty pekińskiej.
W tej surówce wykorzystuję paprykę zieloną, jeśli jednak takowej w danym momencie nie macie pod ręką zastąpcie ją papryką czerwoną bądź żółtą.
Kukurydzę przed dodaniem do surówki należy odlać z zalewy.
Lubisz dania z kapusty pekińskiej? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Kimchi z tofu i makaronem.


Dodaj komentarz