Lekka, świeża sałatka z grzankami, pomidorkami koktajlowymi, parmezanem i pistacjami. Sałatka skropiona jest prostym dressingiem z oliwy, musztardy i soku z cytryny. Zrobienie tej pysznej sałatki zajmuje mniej niż 15 minut i zajadać można się nią od razu po przygotowaniu. Tę sałatkę z grzankami zaserwować można jako indywidualne danie lub podać ją jako dodatek, na przykład do grillowanego mięsa lub sera. Poniżej kilka propozycji na dania, z którymi podać można tę łatwą sałatkę.
- kurczak w parmezanie
- kurczak fajitas
- grillowany camembert
- kurczak w cieście naleśnikowym
- pieczony kurczak
Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na sałatkę z grzankami i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sałatkę z grzankami.
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 50 g tartego sera parmezan
- 80 g mieszanki sałat
- 50 g grzanek ziołowych
- 50 g pistacji
Dressing sałatkowy.
- 1 łyżka musztardy ziarnistej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli

Jak zrobić sałatkę z grzankami.
Każdego pomidorka koktajlowego przekroić na pół. Za pomocą ręcznego ubijaka połączyć w miseczce sok z cytryny, sól, oliwę z oliwek i musztardę. Do dużej miski włożyć mieszankę sałat, pokrojone pomidorki, polać dressingiem, posypać serem parmezan, pistacjami i wymieszać. Po wierzchu sałatkę posypać grzankami, lekko przemieszać i podawać od razu.

Warto wiedzieć robiąc sałatkę z grzankami.
Jeśli sałatkę chcemy podać nieco później aniżeli od razu po przygotowaniu, to dopiero w momencie jej serwowania dodajmy do niej grzanki. Grzanki dodane do sałatki wcześniej niż w momencie jej serwowania, namokną dressingiem i nie będą chrupiące.
Lubisz sałatki z pomidorami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Zapiekane kanapki z serem i pomidorkami.


Dodaj komentarz