Większość sałatek jakie robię zalicza się raczej do grupy tych szybkich. Znajdą się wśród nich zapewne i takie, które wymagają nieco większej czasu lecz ogółem rzecz biorąc sałatki mają to do siebie, iż są dość szybkie do przygotowania. Nie inaczej ma się kwestia sałatki w poniższym przepisie, jest ona nie tylko smaczna ale jednocześnie ekspresowa do zrobienia. Ta sałatka bazuje na trzech fasolach: fasolce szparagowej, fasoli czerwonej oraz białej. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie aby te konkretne fasole bądź co niektóre z nich, zastąpić zestawem trzech innych warzyw z rodziny fasolowatych. Tak naprawdę można tutaj mieszać i łączyć ze sobą dowolne trzy warzywa fasolowate. Jako, iż dwie fasole, na które stawiam są z puszki a ugotowanie fasolki szparagowej zajmuje dosłownie kilka minut, sałatkę tę zrobić można w mgnieniu oka.
Mało wyrazisty smak fasoli idealnie podkręca czerwona cebula oraz seler naciowy. Seler naciowy nie tylko pięknie pachnie ale jest także chrupiący i soczysty w smaku, co zdecydowanie ma wpływ również na smak naszej sałatki. Wszystkie warzywa wykorzystane w tejże sałatce łączę ze sobą lekkim dressingiem sałatkowym z oliwy, syropu z agawy, musztardy oraz przypraw. Ta smaczna sałatka fasolowa jest wyśmienita nie tylko jako indywidualne danie ale sprawdza się równie dobrze jako dodatek, zarówno do mięs jak i serów oraz ryb. Poniżej kilka propozycji na dania, z którymi podać można sałatkę 3 fasole.
Zachęcam do sięgnięcia po poniższy przepis na łatwą sałatkę 3 fasole i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sałatkę 3 fasole.
- 250 g zielonej fasolki szparagowej
- 240 g białej fasoli w puszce
- 240 g czerwonej fasoli w puszce
- 150 g selera naciowego
- mały pęczek natki pietruszki
- 50 g czerwonej cebuli
- woda do ugotowania fasolki szparagowej
Dressing:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczka soli
- 1 łyżka musztardy ziarnistej
- 1/2 łyżeczka świeżo-mielonego pieprzu
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1 łyżka octu jabłkowego

Jak zrobić sałatkę 3 fasole.
Do garnka wlać wodę, zagotować, włożyć fasolkę szparagową i gotować na średniej wielkości ogniu przez 3 minuty. Kolejno wyjąć na durszlak i wystudzić.
Selera naciowego pokroić na paseczki, drobno posiekać natkę pietruszki a czerwoną cebulę pokroić w cienkie piórka.
W większej misce wymieszać ocet jabłkowy z oliwą, syropem z agawy, musztardą, pieprzem oraz solą. Dodać białą oraz czerwoną fasolę, zieloną fasolkę szparagową, selera, natkę pietruszki i czerwoną cebulę. Wymieszać.

Warto wiedzieć robiąc sałatkę 3 fasole.
W tym przepisie użyć można zarówno świeżej jak i mrożonej fasolki szparagowej. Zieloną fasolkę szparagową zastąpić można fasolką żółtą lub mieszanką żółtej oraz zielonej fasolki.
Fasolę białą oraz fasolę czerwoną odlewam z zalewy na durszlak i pozostawiam je na nim przez chwilę, aby dobrze ociekły. Puszka fasoli wraz z zalewą to 400 g a waga samej fasoli to 240 g.
Syrop z agawy zastąpić można płynnym miodem, na przykład akacjowym.
Lubisz sałatki z fasolką szparagową? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę pieczarkową z fasolką szparagową.


Posmakowała by mi ta sałatka. Będę próbować.