Przepis na mizerię z ogórków

Mizeria z ogórków

Domowa mizeria z ogórków to pyszny dodatek do dań obiadowych zarówno mięsnych jak i rybnych. Robi się ją z czterech tylko składników w bardzo prosty sposób. Ogórki należy cienko pokroić, nasolić i odstawić na moment aby zmiękły. Po odlaniu z nich soku wystarczy dodać kwaśną śmietanę oraz koperek, wymieszać i można podawać od razu bądź wstawić do lodówki i serwować później.

Poniżej propozycja dań, z którymi podać można mizerię z ogórków.

Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na mizerię z ogórków i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Przepis na mizerię z ogórków
Mizeria z ogórków

Składniki na mizerię z ogórków.

  • 500 g świeżych ogórków
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka koperku
Przepis na mizerię z ogórków
Mizeria z ogórków

Jak zrobić mizerię z ogórków.

Obrane ze skórki ogórki pokroić na cienkie plasterki, włożyć do miseczki, posolić, wymieszać i odstawić na 30 minut. Po tym czasie z ogórków odlać powstały sok, dodać śmietanę i drobno-krojony koperek. Wymieszać. Przed podaniem mizerię przetrzymywać w lodówce.

Przepis na mizerię z ogórków
Mizeria z ogórków

Warto wiedzieć robiąc mizerię z ogórków.

Waga ogórków podana w liście składników, to waga obranych ogórków. Mizerię przygotować można zarówno z ogórków gruntowych jak i z ogórków sałatkowych.

Do smaku mizerię doprawić można odrobiną mielonego pieprzu, soku z cytryny bądź octu jabłkowego. Dodać można również drobno-krojoną cebulkę zieloną.

Lubisz sałatki z ogórkiem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pikantną sałatkę z ogórka – Oi Muchim.

Przepis na mizerię z ogórków
Mizeria z ogórków
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Mizeria z ogórków
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *