Domowa mizeria z ogórków to pyszny dodatek do dań obiadowych zarówno mięsnych jak i rybnych. Robi się ją z czterech tylko składników w bardzo prosty sposób. Ogórki należy cienko pokroić, nasolić i odstawić na moment aby zmiękły. Po odlaniu z nich soku wystarczy dodać kwaśną śmietanę oraz koperek, wymieszać i można podawać od razu bądź wstawić do lodówki i serwować później.
Poniżej propozycja dań, z którymi podać można mizerię z ogórków.
- kurczak w parmezanie
- kurczak w sosie pieczarkowym
- pieczona karkówka
- pieczona przepiórka
- tradycyjny schabowy
- pulpeciki z łososia
Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na mizerię z ogórków i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na mizerię z ogórków.
- 500 g świeżych ogórków
- 150 g kwaśnej śmietany
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka koperku

Jak zrobić mizerię z ogórków.
Obrane ze skórki ogórki pokroić na cienkie plasterki, włożyć do miseczki, posolić, wymieszać i odstawić na 30 minut. Po tym czasie z ogórków odlać powstały sok, dodać śmietanę i drobno-krojony koperek. Wymieszać. Przed podaniem mizerię przetrzymywać w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc mizerię z ogórków.
Waga ogórków podana w liście składników, to waga obranych ogórków. Mizerię przygotować można zarówno z ogórków gruntowych jak i z ogórków sałatkowych.
Do smaku mizerię doprawić można odrobiną mielonego pieprzu, soku z cytryny bądź octu jabłkowego. Dodać można również drobno-krojoną cebulkę zieloną.
Lubisz sałatki z ogórkiem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pikantną sałatkę z ogórka – Oi Muchim.


Dodaj komentarz