Pulpeciki z łososia w sosie śmietanowym z musztardą to danie, które przypadnie do gustu miłośnikom ryb. Podstawą tego dania są filety z łososia, zmiksowane i połączone z jajkiem, kaszą manną i koperkiem. Po usmażeniu pulpeciki rybne gotowane są w pysznym sosie na bazie musztardy, śmietanki, koperku oraz soku z cytryny. Z czym podawać pulpeciki z łososia? Ja lubię proste dodatki takie jak puree ziemniaczane czy ogórki kiszone ale można je podać również z poniższymi dodatkami.
- pieczone steki z kalafiora
- ziemniaki fondant
- aligot
- zapiekanka makaronowa z kalafiorem
- szybka surówka z kapusty
- surówka z kapusty kiszonej z ogórkiem i jabłkiem
- czerwona kapusta duszona
Zachęcam do sięgnięcia po poniższy przepis na pulpeciki z łososia i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pulpeciki z łososia.
- 500 g surowych filetów z łososia
- 50 g kaszy manny
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/4 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka krojonego koperku
- 1 jajko
Sos musztardowy:
- 350 ml wody
- 200 ml śmietanki (30%)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka musztardy ziarnistej
- 1/2 łyżeczka soli
- 1 łyżka krojonego koperku
- 1/2 łyżeczka świeżo-mielonego pieprzu
- 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
- olej do smażenia

Jak zrobić pulpeciki z łososia.
Filety z łososia pokroić w kostkę, włożyć do miksera lub malaksera i zmiksować. Kolejno dodać kaszę manną, sól, pieprz, krojony koperek oraz jajko. Wymieszać, po czym odstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie masę rybną nabierać łyżką, formować w kulki o średnicy około 5-u centymetrów każda. Kulki obtaczać w mące i smażyć na średnim ogniu na złoty kolor przez około 8 minut. Usmażone pulpeciki wykładać na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem.
Do garnka wlać 200 ml wody, śmietankę, musztardę, sól oraz pieprz. Zagotować. W kubeczku wymieszać mąkę pszenną wraz ze 150 ml wody, wlać do gotujących się w garnku składników i gotować przez około minutę. Następnie do sosu włożyć usmażone pulpeciki i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Pod koniec gotowania wlać sok z cytryny i dodać krojony koperek.

Warto wiedzieć robiąc pulpeciki z łososia.
Z podanych ilości składników uzyskamy około 12 sztuk pulpecików.
Jeśli nie macie w domu miksera, to posiekajcie łososia nożem.
Lubisz dania z łososia? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Tatar z łososia.


Dodaj komentarz