Wafel z masą kawową to pomysł na słodki deser, który przygotować można szybko i sprawnie. Ten wafel jest dla osób lubiących bardzo słodkie desery, gdyż masa kawowa wykorzystana do przełożenia płatów wafla jest wyjątkowo słodka. Jeśli zatem nie lubicie przesadnie słodkich deserów, to ten wafel nie jest dla was. Przygotowanie wafla z masą kawową zaczynam od ubicia na parze jajek z cukrem kryształem oraz kawą instant. Dobrze ubita masa jajeczna jest puszysta i ma niemalże biały kolor. Ubite z cukrem jajka studzę i kiedy chłodne szybko łączę je z dobrze roztartym miękkim masłem. Gotową masą od razu przekładam płaty wafla, po czym obciążam je deseczką i wstawiam do lodówki, aby masa stężała. Wafel po wyjęciu z lodówki kroję niemalże od razu, daję mu jedynie 2-3 minuty, aby tylko przez moment masa się ociepliła. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na wafel z masą kawową i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na wafel z masą kawową.
- 4 jajka „L”
- 250 g cukru kryształu
- 12 g kawy rozpuszczalnej instant
- 300 g masła
- wafel (5 blatów 160 g łącznie)

Jak zrobić wafel z masą kawową.
Na ogień wstawić garnek z wodą, ułożyć na nim dużą miskę i zagotować wodę. Kiedy woda w garnku zaczyna się gotować zmniejszyć ogień na mały. Wsypać cukier kryształ, dodać jajka i przy pomocy ręcznego miksera ubijać przez około 10 minut. Po tym czasie wsypać kawę rozpuszczalną instant i kontynuować ubijanie przez 2-3 minuty. Następnie miskę z jajkami przełożyć do wypełnionej zimną wodą miski i kontynuować ubijanie do momentu, w którym masa jest letnia bądź jej temperatura jest bliska pokojowej. Gotową masę wystudzić do temperatury pokojowej.
Do miski włożyć miękkie masło i rozetrzeć na kremową, puszystą konsystencję – około 5 minut. Cały czas ucierając sprawnie i w miarę szybko dodać wystudzoną masę jajeczną. Ubijać przez chwilkę ale nie zbyt długo, aby krem się nie zwarzył.
Każdy płat wafla posmarować kremem, pozostawiając wierzch ostatniego nieposmarowany. Wafel z kremem obciążyć cięższą deseczką i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny przed podaniem. Jako, iż wafel jest z masą jajeczną należy przechowywać go w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc wafel z masą kawową.
Miska, którą umieszczamy nad garnkiem z wodą nie powinna tejże wody dotykać. Wody w garnku powinno być na tyle, aby swobodnie się gotowała ale nie możemy mieć pełnego garnka.
Masło wykorzystane do przygotowania kremu powinno być w temperaturze pokojowej, ma być miękkie ale nie lejące.
Lubisz ciasta z masą kawową? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sernik z kawą.







Oj dawno nie robiłam takich wafli. Narobiłaś mi apetytu na nie